S pametnimi telefoni družine Xperia se dobro poznam že od njihovega prvega vstopa na slovenski trg. Od različice Z1, pa moje navdušenje nad začrtano smerjo razvoja, ki jo vodi Sony, ni niti malo usahnilo. Njihov najnovejši paradni konj, Sony Xperia Z5 namreč navdušuje že na prvi pogled.

Septembra predstavljena Xperia Z5 ima sicer tudi nekoliko manjšo sestro, kompaktnejšo različico Xperia Z5 Compact in večjo, Xperia Z5 Premium.

Oblika, ki vedno znova prepriča

Navdušujoče dejstvo zame je, da se sama oblika serije Xperia Z ni kaj dosti spremenila. Oblikovalski jezik Sonyja v tem segmentu pametnih telefonov namreč ostaja enak že od samega začetka, seveda z drobnimi izboljšavami.

04. Z5_white_group
Preseneča postavitev tipke za odklep telefona, ki se nahaja na enaki strani, kot tipki za uravnavanje glasnosti, kar zahteva nekaj ur privajanja, da v vsakem trenutku zadeneš na pravo mesto.

Da je Xperia Z5 vodotesna, je bolj ali manj že pričakovano. Z enako prednostjo so se namreč lahko že pohvalile tudi predhodnice. Preseneča postavitev tipke za odklep telefona, ki se nahaja na enaki strani, kot tipki za uravnavanje glasnosti, kar zahteva nekaj ur privajanja, da v vsakem trenutku zadeneš na pravo mesto.

Sploh zato, ker se omenjenim dvema na enaki strani pridruži še ena, saj ima zaradi vodotesnosti Xperia tudi fizični gumb za zajem fotografij, tako da se lahko zlahka uporabi tudi za eno ali dve podvodni fotografiji, kar pa brez tega (zaslon na dotik pod vodo namreč ne deluje) ne bi bilo mogoče.

Prepričljivo branje prstnih odtisov

A v primeru, da si na telefonu nastavimo odklep z branjem prstnih odtisov, nam gumba za odklep niti ni treba pritisniti. Le izbrani prst položimo nanj in opazujemo čarovnijo na delu.

Pri Xperii Z5 se ni zgodilo, da bralnik v kakšnem trenutku ne bi deloval po pričakovanjih.
Pri Xperii Z5 se ni zgodilo, da bralnik v kakšnem trenutku ne bi deloval po pričakovanjih.

Glede na to, da večino časa uporabljam rešitev za branje prstnih odtisov, ki jo je razvil Apple, je Sonyjeva prijetna osvežitev. V nasprotju s prej omenjenim se mi pri Xperii Z5 presenetljivo ni zgodilo, da bralnik v kakšnem trenutku ne bi deloval po pričakovanjih.

Leče poskrbijo za fotografije, ki sodijo v album s spomini

Xperia Z5 je bila deležna občutne nadgradnje kamere, ki se lahko pohvali z enim izmed najhitrejših sistemov za ostrenje med pametnimi telefoni njenega cenovnega ranga. Sony celo zatrjuje, da bo fotografija izostrena v le 0,03 sekunde, kar sicer med testom ni bilo mogoče natančno potrditi, a sodeč po izkušnji, ta podatek ni daleč od realnosti.

Xperia Z5 se lahko ob fotozmogljivostih pohvali tudi s tem, da bo fotografija izostrena v le 0,03 sekunde.
Xperia Z5 se lahko ob fotozmogljivostih pohvali tudi s tem, da bo fotografija izostrena v le 0,03 sekunde.

Poseben sladkorček, ki ga v sebi skriva Xperia Z5 je tudi snemanje videa v ločljivosti 4K, kar bo še posebej navdušilo tiste, ki si želijo zajemanja gibljivih slik v najvišji kvaliteti kar na dnevni bazi.

Seveda pa se je treba ob tem zavedati, da bo urejanje takšnega posnetka na računalniku zahtevalo nekaj dodatnih zmogljivosti, zato se za grobo obdelavo splača izkoristiti kar telefon, ki s še tako velikimi video datotekami opravi brez večjega napora.

Preklop iz sistema iOS le v nekaj korakih

Običajno pri testiranju pametnih telefonov vedno preskočim začetne animacije in nasvete ob prvem vklopu, tokrat pa sem, sicer povsem po naključju postal nekoliko bolj pozoren na funkcije Xperie Z5 že ob prvem zagonu.

Prehod iz okolja iOS na Android je pri Xperii Z5 povsem preprost.
Prehod iz okolja iOS na Android je pri Xperii Z5 povsem preprost.

Ta mi je namreč ponudila možnost prenosa podatkov iz moje prejšnje naprave na precej intuitiven način. V naslednjih nekaj korakih, me je funkcija tako prevzela, da sem jo zagnal dvakrat, seveda zato, da sem med samim potekom nekajkrat zajel sliko zaslona.

Prehod iz okolja iOS na android, ki ga poganja Xperia Z5 je torej povsem enostaven in od uporabnika ne zahteva skrbi, da bi se podatki, ki jih je doslej hranil v eni napravi, pri prenosu v drugo izgubili.