Xperia Z2 – ko selfi pod vodo ni več problem

Sony Xperia Z2 in pametna zapestnica SmartBand
Sony Xperia Z2 in pametna zapestnica SmartBand

Med ne najbolj vročimi poletnimi meseci sem se lotil testa Sonyjevega paradnega konja na trgu pametnih mobilnih telefonov Xperie Z2, ki je slovenskim kupcem na voljo od marca letos. Gre za pametni telefon, ki navdušuje z zdaj že tradicionalno estetsko obliko in na otip kvalitetno izdelavo, saj nam v primerjavi s pametnimi telefoni znamke Apple ne daje občutka, da se bo ob padcu na tla razletel na tisočero majhnih koščkov.

Xperia Z2 poleg očitnih strojnih izboljšav s katerimi se uspešno meri s tekmeci v svoji cenovni skupini, ponuja superiorno android izkušnjo, ki uporabniku ponudi tisto, kar so Googlovi programerji pozabili dodati.

V prvi vrsti gre tu za vgrajeno iskanje po aplikacijah, ki deluje dokaj podobno, kot tisto, ki so ga vajeni uporabniki Apple naprav in bistveno hitreje od tistega, ki ga za enako nalogo ponuja osnovna različica androida. Tako se med izkoriščanjem gladke izkušnje večopravilnosti, ki jo zagotavljata procesor in pomnilnik v množici aplikacij le stežka izgubimo.

sony xperia z2 smartband test 2

A celotna izkušnja z Xperio Z2 je precej podobna tisti z njeno predhodnico s katero je Sony končno pripeljal nov, svež veter na trg pametnih telefonov. Oblikovalci so prisluhnili uporabnikom in v Z2 vgradili fizični gumb za fotografiranje, ki bo navdušil predvsem tiste, ki bi radi svojega najboljšega digitalnega prijatelja popeljali na fotografski izlet pod vodno gladino.

Selfi pod vodo? Ni problema!

Običajen zaslon na dotik se namreč ob stiku z vodo ne odziva na način, ki bi navdušencem nad podvodno fotografijo omogočal obsežnejše foto reportaže, zato je bil za tovrstne primere dodatni gumb več kot dobrodošla pridobitev.

K sreči se Sony skozi oblikovanje pametnih napravic vseeno zaveda, da je z obliko Xperie zadel v polno, zato pri Z2 napram Z1 ne opazimo ostalih bistvenih oblikovnih posebnosti.

Pametna zapestnica kot modni dodatek

Ob testiranju nove Xperie Z2 je svoje mesto na mojem zapestju dobila tudi pametna zapestnica SmartBand SWR10 s katero merimo svoje dnevne in nočne aktivnosti kot so: koraki, porabljene kalorije, čas pogovorov, kakovost spanca in številne druge, za navdušence nad številkami izjemno zanimive parametre.

Glavna prednost zapestnice je ta, da je z njo štetje korakov precej bolj enostavno, saj je, ko si jo enkrat nadenemo skorajda ne čutimo in kaj kmalu pozabimo, da jo sploh imamo. Tako nas ta spremlja skozi dan in se, ko seveda to želimo, poveže s pametnim telefonom in nanj pretoči vse zabeležene podatke.

sony xperia z2 smartband test 6
Z leve proti desni: aplikacija Lifelog, izjemno dobrodošla funkcija hitrega iskanja med naloženimi aplikacijami in preklapljanje med aplikacijami.

Slednje nato analiziramo s pomočjo aplikacije Lifelog, ki nam nato na privlačen način predstavi naš dan v številkah. Med uporabo aplikacije je bilo sicer zaznati, da gre za zelo svežo zamisel, ki bo v bližnji prihodnosti potrebovala še nekaj dodelave, saj bo tako bistveno bolje zaznavala različne aktivnosti kot je denimo razlika med hojo in tekom s katero je imela med testom še nekaj težav.

K sreči gre za aplikacijo, ki jo lahko najdemo tudi v trgovini Google Play kar pomeni, da se tudi redno posodablja, zato je aktualnih hroščev v programski kodi iz dneva v dan manj.

Sladkorčki za uporabnika Xperie

Sony se očitno dobro zaveda, da le odlična programska in strojna oprema nista dovolj, zato uporabniku ponudi nekaj dodatnih sladkorčkov. Eden izmed teh je tudi doživljenjskih 50 GB prostora v oblaku Box, česar bodo veseli vsi, ki jim kljub možnosti razširitve kapacitete s spominskimi karticami, ob številnih fotografijah in filmih kaj hitro zmanjka razpoložljivega prostora za hrambo.

sony xperia z2 smartband test 5

In kako jim ga ne bi, saj imamo s fotoaparatom in kamero skoraj neomejene možnosti za zabavo k čemer pripomore tudi način zajema videa v kvaliteti 4K.

Pod črto je Xperia Z2 tisti pametni telefon, ki ga morate zagotovo upoštevati, ko med ducatom najboljših pametnih telefonov izbirate svojega bodočega digitalnega spremljevalca.