Mobilnost v mestih je problem prisoten po vsem svetu. Avtomobili namreč kot prva izbira večine dnevnih migrantov prej ali slej poskrbijo, da je količina prometa tako na mestnih vpadnicah, kot v samih središčih enostavno nevzdržna.

Mesta se tega problema lotevajo različno. Ljubljana denimo med drugim tudi s t.i. parkirišči P&R (parkiraj in se pelji z avtobusom). Trenutno je takih parkirnih mest v Ljubljani šest, s plačilom parkirnine pa prejmete tudi dve brezplačni vožnji z mestnim avtobusom.

A kaj storiti, ko bi želeli na določeno lokacijo v mestu priti hitreje kot z avtobusom, medtem ko bi vas jekleni konjiček še vedno pridno čakal na obrobju mesta? Tu nastopijo kolesa. Podjetje Špan mi je v test posodilo eno izmed njihovih zložljivih električnih koles S-BIKES, ki napovedujejo novo smer razvoja urbane mobilnosti.

S-Bike
Električno kolo, ki ga lahko zložimo in pospravimo v prtljažnik avtomobila.

S-BIKES niso klasična električna kolesa

Med vedno bolj široko ponudbo električnih koles je seveda najti tudi nekaj zložljivih, a S-BIKES se poleg same funkcionalnosti loteva tudi izgleda. Tu torej ne gre za klasično električno kolo, ki bi ga kot takega prepoznal že na daleč. Pa vendar ga je težko zgrešiti.

Baterija se denimo skriva v samem okvirju kolesa, kar predstavlja prefinjeno oblikovalsko rešitev. Platišča in ostali drobni detajli pa izdajajo, da gre za urbano prevozno sredstvo, ki se ne podreja klasičnim okvirjem zložljivih koles.

S-Bike
Po zaslugi zmogljivega motorja in elektronike pomaga kolesarju do kar 65 km oddaljenih ciljev.

65 kilometrov pogona na elektriko in pomoč ostalim električnim napravam

Prej omenjena baterija je sposobna uporabnika brez večjega napora popeljati na kar 65 kilometrov dolgo vijuganje po mestnih ulicah, medtem ko skoči na pomoč tudi v primeru, ko se katera izmed ostalih naprav (telefon, fotoaparat, tablica itd.) izprazni.

Baterija ima namreč vgrajen USB priključek s pomočjo katerega lahko polnimo tudi druge naprave in smo tako na svoji poti še bolj brez skrbi.

Električno kolo se sestavi ali zloži v nekaj sekundah

Sama praktičnost kolesa pa pride še posebej do izraza takrat, ko ga je treba zložiti in pospraviti. Oblikovalske rešitve poskrbijo za to, da lahko kolo sestavimo ali razstavimo v zgolj nekaj sekundah.

sestavljanje-S-bikes

Temu služi nekaj dobro premišljenih zatičev katerih sistem je precej enostavno usvojiti. Dva “klika” in kolo je pripravljeno.

Rešitev za stresno čakanje v kolonah

Zložljivo električno kolo je pod črto dobra rešitev za vse, ki bi si želeli pri svojih dnevnih poteh v urbana središča olajšati stresno čakanje v kolonah. No, pa tudi tiste, ki jim kolo predstavlja glavno prevozno sredstvo in bi si želeli s pomočjo električnega pogona dnevno narediti še kakšen kilometer več, kot bi ga sicer.