Elektrika. Energija, ki nas bo v prihodnosti skoraj neslišno popeljala novim izzivom naproti. Prvi glasniki te nove dobe so že med nami. V poletni idili sem imel priložnost preizkusiti električnega urbanega posebneža, štirikolesnik Renault Twizy.

Naj za začetek izpostavim, da sem velik navdušenec nad hitro rastočim trendom v avtomobilski industriji, elektriko. Verjamem namreč, da je električna mobilnost edini pravi korak k razvoju rešitev za izzive s katerimi se srečujemo danes. Gre za potencialno povsem čist vir energije (v primeru, da je pridobljen iz obnovljivih virov), ki prinaša lepšo, predvsem pa bolj čisto prihodnost.

Twizy pritegne s svojo obliko, ekološki vidik elektrike je nezanemarljiva prednost.
Twizy pritegne s svojo obliko, ekološki vidik elektrike je nezanemarljiva prednost.

Renault Twizy je štirikolesnik, ki sem ga sploh prvič opazil pred dobrim letom dni, ko sem se v Milanu mudil na tednu oblikovanja. Twizy se je na tamkajšnjih ulicah pojavljal tako v vlogi dostavnika, kot v vlogi urbanega prevoznega sredstva. V mestu, kjer mrgoli skuterjev, ki bolj ali manj agresivno vijugajo med avtomobili, se Twizy izkaže kot ena izmed bolj varnih oblik mobilnosti (če seveda zanemarimo javni prevoz).

Namesto skuterja, električni štirikolesnik Twizy

Sam bi Twizyja po uporabnosti bolj kot s klasičnimi štirikolesniki primerjal s skuterji. Predvsem zato, ker ga vozimo pretežno po mestnih ulicah (kljub temu, da ga v tujini uporabljajo tudi v turizmu kot vozilo za oglede podeželja).

Njegova največja prednost pred skuterji je na prvi pogled varnost. Izkušnja vožnje je zelo podobna avtomobilu. Sedimo za volanom v sedežu, ki nekoliko spominja na dirkalnik, pripeti pa smo z varnostnim pasom. V primeru nezgode imamo tako v primerjavi z dvokolesnikom pri štirikolesniku Twizy več stabilnosti in varnostno blazino, ki nam v kombinaciji z varnostnim pasom omogoča večjo varnost.

Vožnja se v Twizyju ne razlikuje tako zelo od klasičnih vozil. Krmimo ga z volanskim obročem, prestavno ročico pa upravlja kar sam - je avtomatik.
Vožnja se v Twizyju ne razlikuje tako zelo od klasičnih vozil. Krmimo ga z volanskim obročem, prestavno ročico pa upravlja kar sam – je avtomatik.

Dejstvo je, da oblika Renaultove rešitve za urbano mobilnost pritegne poglede. V času testa, sem bil skoraj ob vsaki zaustavitvi, naj si bo to pred trgovino, pred gostilno ali na parkirišču pred Ljubljanskim gradom, oblegan z vprašanji o tem, kaj je to čudo, ki ga vozim in kakšen je občutek z njim na cesti.

Svoje navdušenje sem tako pogosto delil z ducatom mimoidočih, ki so bili očitno, tako kot jaz, povsem navdušeni nad paketom, ki ga predstavlja Twizy.

Kje je najbližja polnilnica?

Glavna bojazen ali zadržek pri zgodnjem sprejemanju električne mobilnosti je problem infrastrukture. Rečeno drugače, največji strah uporabe električnega vozila je vprašanje, kje najti najbližjo vtičnico?

Twizy za polnjenje baterije potrebuje običajno vtičnico, kar pomeni, da ga brez težav polnimo tudi doma.
Twizy za polnjenje baterije potrebuje običajno vtičnico, kar pomeni, da ga brez težav polnimo tudi doma.

Twizy, ki sem ga imel na testu je z enim polnjenjem zmogel 80 kilometrov vožnje, kar je za uporabo v mestu več kot dovolj. Tako ga polnimo na domači, lahko bi rekli običajni vtičnici. Problem se pojavi le, če živimo v večstanovanjski stavbi, kjer polnjenje doma ni mogoče.

V tem primeru se med dnevnimi opravili sem ter tja zatečemo na katero izmed javnih polnilnic za električna vozila. Ob iskanju le-teh sem si sam najbolj pomagal z mobilno aplikacijo ChargeJuice, ki je znala usmeriti na najbližjo prosto polnilnico in tako rešila grozečo nevarnost, da bi zmanjkalo energije za uživanje v vožnji.

Je čas, da preklopim na elektriko?

Med uporabo Twizyja mi je bilo nekaj jasno že zelo kmalu. Čim prej, kot bo le mogoče, želim preklopiti na električna vozila. In v primeru Twizyja ta “čim prej” lahko pride resnično zelo hitro.

Za Renault Twizy boste odšteli okoli 6 tisočakov, to ceno pa bo nato znižala še subvencija eko sklada, ki naredi to urbano vozilo prihodnosti resnično, tudi cenovno izjemno privlačno.

Če se torej odločate za nakup prevoznega sredstva, ki bi ga uporabljali v mestu, je Twizy odlična izbira.