Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium ohranja večkrat nagrajeni dizajn in dodaja nekaj presenetljivih lastnosti.

Tempo v industriji pametnih telefonov se iz leta v leto stopnjuje. Korak z največjimi znamkami uspejo loviti le redki. Sony je s svojim paradnim konjem: Sony Xperia XZ Premium eden izmed teh.

S tem, ko se je v zadnjih letih izkazalo, da se bodo kopja pri mobilnih telefonih lomila na kakovosti zajema fotografij in videa, je postalo jasno, da bodo vsi veliki igralci dobršen del svoje pozornosti namenili temu področju.

Tako so se med večjimi skoki naprej pri večini znamk pojavili mobilni telefoni z dvema lečama, ki omogočata zajem fotografij s t.i. bokeh učinkom (zamegljeno ozadje), a Sony se je, značilno, odločil za drugo smer.

Sony Xperia XZ Premium prinaša lastnosti profesionalne kamere

Kot prvi so svetu predstavili pametni mobilni telefon, ki zmore zajeti kar 960 slik na sekundo in tako t.i. super počasni posnetek (super slow motion) iz kamer višjega cenovnega razreda prenesli kar v slehernikov žep. To je bil tudi razlog, da sem novo Xperio XZ Premium na vsak način želel preizkusiti tudi sam.

Sony Xperia XZ Premium
Nova Sony Xperia XZ Premium se ponaša s kamero, ki je lastnosti profesionalne opreme prinesla v slehernikov žep.

Xperia XZ Premium v načinu super slow motion snema v kakovosti 720p, pri čemer v 0.182 sekunde zajame 960 sličic. To je kar 32 krat hitreje od običajnega načina snemanja. V tem drobcu sekunde pa se, ko si video ogledamo v realnem času (približno 5 sekund) skrivajo neverjetne podrobnosti.

960 slik na sekunde vselej ni mačji kašelj

A če bi mislil, da je snemanje v omenjenem načinu mala malica, bi se zmotil. Rokovanje s kamero telefona v super počasnem načinu zahteva nekaj vaje, saj je treba sprožilec za zajem videa pritisniti v ravno pravem trenutku. Navsezadnje lovimo le dvajsetinko sekunde.

Tako sem kmalu ugotovil, da se snemanje v super počasnem posnetku z eno roko, medtem ko z drugo razbijaš ledene kocke ne obnese tako dobro, kot če bi imel pri tem nekaj pomoči. Kar mi je uspelo posneti v nekaj dneh igranja si lahko ogledaš v videu spodaj.

Nekatere izmed izsekov v posnetku sem uspel ujeti sam, pri drugih pa sem si moral priskrbeti nekaj pomoči. Tovrstni manevri namreč pri uporabniku zahtevajo lepo mero koordinacije.

Zaslon na katerem bodo videi zasijali v ločljivosti 4K

Snemanje in fotografiranje pa nista edini izjemni funkciji pri Sony Xperia XZ Premium. Ta se ponaša tudi z neverjetno lepim zaslonom, ki zna prikazati tudi video vsebine v ločljivosti 4K. Za uživanje v slednjih pa bo potrebna naročnina na Amazon Prime video ali skrbno brskanje po družabnem omrežju YouTube, kjer so na voljo vsebine v omenjeni ločljivosti.

HiRes zvok, 4K ločljivost in HDR je le nekaj lastnosti, ki postavljajo Xperio XZ Premium ob bok konkurenci.

Seveda pa na omenjenem zaslonu ne zasijejo le video vsebine, ampak tudi fotografije. Za znamko Sony se namreč spodobi, da poleg značke 4K zasveti tudi znak HDR (visoko dinamično območje), ob vsem poudarku na sliki, pa pri Xperii XZ Premium niso pozabili niti na zvok, saj se ta ponaša tudi s HiRes kvaliteto predvajanja zvoka.

Vse ostalo po pričakovanjih zahtevnih uporabnikov

Ostale lastnosti pametnega telefona pa so tisto, kar bi pričakovali od znamke, ki se želi obdržati v samem vrhu industrije. Ponaša se denimo z najbolj vročim procesorjem ta hip, ki sliši na ime Qualcomm® Snapdragon™ 835, polnimo ga s pomočjo kabla USB Type-C, je vodotesen in se ponaša s preizkušeno in večkrat nagrajeno obliko.

Sony Xperia XZ Premium
Sony Xperia XZ Premium ohranja tudi 3,5 mm vhod za slušalke.

Tako kot pri ostalih telefonih iz linije Xperia, tudi XZ Premium prinaša mobilni operacijski sistem Android z zelo minimalistično predelavo, kar je še posebej prijazno do porabe sistemskih virov, s tem pa je telefon hitrejši in bolj odziven.