Na testu: Sony Xperia Z1 – estetski kompaktnež

Tudi Xperia Z1 se ne boji srečanja z vodo.
Tudi Xperia Z1 se ne boji srečanja z vodo.

Svetovni javnosti je bil Sonyjev malček, Xperia Z1 Compact predstavljen januarja letos, Ulični stil, pa ga je na test dobil v marcu. Glede na to, da za zasebno uporabo trenutno največkrat posegam po jabolčniku, je bila Sonyjeva vizija androida prava osvežitev.

Sony Xperia Z1 Compact je namreč, tako kot pove že ime, kompaktni mobilni telefon, ki prisega na majhnost, ki jo sam najlažje primerjam prav s predstavniki jabolčne znamke, a obenem še vedno ponuja nekaj več.

Prihaja z že uveljavljenimi sladkorčki

S tem seveda ne mislim le na lastnosti s katerimi Xperia svoje uporabnike razvaja zadnji dve leti, med njimi je najbolj opevana prav odpornost na bližnja srečanja z vodo, marveč tudi na dejstvo, da smo se lahko ponovno razveselili kvalitetnejše izdelave mobilnega telefona z operacijskim sistemom android, kar je na trgu bolj izjema kot pravilo.

Večinoma se namreč pametni telefoni, ki poganjajo Googlov operacijski sistem pojavljajo v obliki, ki nikakor ne zadostuje njihovi zastavljeni ceni, saj mora v mojih očeh vso vrednost, ki jo predstavlja drobovje naprave odražati tudi zunanjost.

Edini, ki do popolnosti razume estetiko

Sony se tu med redkimi tekmeci na trgu pametnih telefonov drži tudi estetskih smernic, zato sem vesel, da se tega držijo pri vseh napravah družine Xperia.

Dobrodošla prednost oblikovanja, ki ga je nujno še posebej izpostaviti pred poletjem je fizični gumb za fotografiranje, ki bo uporabniku dovoljeval, da navdušenje nad fotografiranjem svojih prostočasnih aktivnosti prenese pod vodno gladino, saj se ob stiku zaslona občutljivega na dotik z vodnimi kapljicami, razumljivo, ta običajno ne odziva s tolikšno natančnostjo, kot smo je vajeni sicer.

Vmesnik brez kiča

Pozitivna izkušnja pri mobilnikih iz serije Xperia pa je tudi sam vmesnik, ki nadgradi operacijski sistem android in v nasprotju z ostalimi znamkami ponuja občutno manj kiča, ki me kot uporabnika po nekaj urah intenzivne rabe običajno prične motiti.

Še več, večina ostalih prilagojenih različic androida  ne omogoča hitrega iskanja med naloženimi aplikacijami, kar pa ne drži za Xperio na kateri se lahko tako ob množici različnih uporabnih aplikacij, ki se naberejo skozi čas, s pomočjo brskalnika občutno hitreje znajdemo.

Prehod iz enega na drugega

Na veliko veselje vseh uporabnikov pa rivalstva med različnimi znamkami pametnih mobilnikov vplivajo tudi na preprostost prenosa podatkov iz ene na drugo napravo. To z lahkoto storimo z uporabo za ta namen pripravljenega orodja Transfer, ki nas pričaka na Xperii, ali pa preko, v android vgrajenega sinhorniziranja Google računov, ki pa ga moramo imeti za ta namen aktiviranega tudi na prejšnji napravi.