Oblikovanje, sestavni del pametnih telefonov in tabličnih računalnikov družine Xperia. Tega se je Sony trdno držal tudi pri razvoju androidneža, ki sliši na ime Xperia M5. Gre za telefon srednjega razreda, ki pa na prvi pogled prav nič ne zaostaja za Sonyjevim paradnim konjem, Xperio Z5.

Še več, na eni točki ga celo prekaša. Medtem ko Xperio Z5 odlikujejo ostri robovi, so ti pri Xperii M5 udobno zaobljeni in tako omogočajo nekoliko lažje tapkanje po 5-inčnem zaslonu na dotik. Vodoodpornost je seveda že samoumevna.

Xperia M5 nedvomno narejena za selfije

No, udobneje zaobljeni robovi pa niso edina, na prvi pogled opazna razlika med višjim in srednjim razredom. Xperia M5 z opazno večjo (13 megapikslov) kamero na sprednji strani sporoča le eno: to je pametni telefon narejen za selfije!

Sony Xperia M5
Zadnja kamera se lahko pohvali z zavidljivimi specifikacijami, ki se prevedejo v 21,5 megapikslov.

In res, če smo pri jabolčnikih navajeni, da se otepajo kvalitetnejših sprednjih kamer in posodobitev zadnje glavne kamere, je pri Xperii zgodba drugačna. Tudi zadnja kamera se lahko pohvali z zavidljivimi specifikacijami, ki se prevedejo v 21,5 megapikslov.

Xperia M5 je bila tako razlog, da sem se v nekaj tednih testiranja pogosteje pojavljal na družabnem omrežju Snapchat in lovil utrinke prebujajoče se narave.

48 ur uporabe ob enkratnem polnjenju baterije?

Sonyjev paradni konj v srednjem razredu, Xperia M5 se rad pohvali tudi s tem, da bi baterija lahko ob enkratnem polnjenju zdržala tudi do 2 dni. Pa to zares drži? Preprostega odgovora na to vprašanje seveda ni, saj se vzdržljivost baterije lahko meri le glede na način življenja uporabnika mobilne naprave.

Xperia z načinom Stamina sicer ponuja nekaj sladkorčkov, ki pomagajo pri čim manjši porabi baterije, a se s t.i. power userji, kot sem sam niti še tako odlična programska rešitev ne more kosati. No, pa saj temu tudi ni namenjena, na tem mestu namreč v igro vstopa Z5.

Sony Xperia M5
Gladki robovi Xperie M5 nudijo več udobja pri uporabi z eno roko.

Je pa brez vseh programskih pomagal ob zelo intenzivni rabi Xperia M5 zdržala skozi cel dan. To pomeni rabo aplikacij: Facebook, Messenger, Pages, Sheets, Runstatic, Snapchat, Instagram, Gmail, WhatsApp, Mailchimp, Youtube, Headspace, Snapseed in snemanje videa v 4K ločljivosti. Vse skupaj seveda pocukrano še z Wi-Fi, Bluetooth, GPS in LTE povezavami.

Robustnost za piko na i

Posebej presenetljiva lastnost Xperie M5 pa je kakovst izdelave. Vsaj na videz. To je še posebej opazno ob vstavljanju kartice SIM in podatkovne, micro SD, ki je lahko velika vse do 200 GB.

Sony Xperia M5
Če gre sicer sklepati po dosedanjih različicah mobilnih naprav iz družine Xperia, se bodo pri Sonyju tudi v prihodnje držali strogo začrtanega oblikovalskega jezika, ki me vedno znova prepriča.

Namesto plastičnega “pladnja” na katerem bi počivala kartica, v tem primeru preseneti robustnejši material, ki daje občutek, da se ne bo zdaj zdaj prelomil, kot je bilo to slutiti v predhodnjih modelih.

Občutka za podrobnosti torej japonci niso izgubili in močno upam, da ga tudi v prihodnje ne bodo. Če gre sicer sklepati po dosedanjih različicah mobilnih naprav iz družine Xperia, se bodo pri Sonyju tudi v prihodnje držali strogo začrtanega oblikovalskega jezika, ki me vedno znova prepriča.