Medtem ko se počasi bližamo toplejšim dnem, se nekateri med nami že poigravajo z mislijo na poletje in dogodivščine, ki jih ta letni čas prinaša. Mnogi si ob fantaziranju o počitniškem oddihu v mislih izrišejo rajske plaže, drugi pa datume na koledarju črtajo z mislijo na avanturistična potepanja po svetu s katerih se bodo vrnili polni novih izkušenj in zvrhano goro fotografij.

Za podoben oddih sva se odločila z Janjo, a sva poletne mesece zamenjala z zimskimi in tako v času, ko je domačim mraz tresel kosti uživala na drugem koncu sveta, natančneje na Tajskem. In prav to tritedensko potovanje je ponujalo odlično priložnost da kamero, ki sliši na ime Samsung Gear 360 testiram v situacijah za katere je bila pravzaprav izdelana.

Tajska Thailand floatingmarket ulični stil
Ko si na potovanju lahko veliki fotoaparati kaj kmalu postanejo pretežki. Telefon z dobrim fotoaparatom (ta fotografija je posneta s Samsung Galaxy S7 edge in obdelana v aplikaciji VSCO) in kamera kot je Gear 360 sta lahko odlična zamenjava.

Gear 360 zahteva redefinicijo uporabe kamere

Prvo spoznavanje z Gear 360 je zahtevalo popolno redefinicijo pojmov, ko je v igri fotografiranje in snemanje. Navaditi se je bilo treba namreč na to, da bo kamera, če se bo uporabljala za prvotni namen, v vsakem trenutku zajela celotno okolico in ne le delčka, ki ga skozi vso znanje o kompoziciji sicer nadziraš pri običajni rabi naprav za beleženje vizualnih podob.

Naj zgolj omenim tisto očitno na prvi pogled, Gear 360 je sestavljen iz dveh kamer in omogoča tudi to, da za snemanje uporabljamo le eno in ne obeh hkrati, kar jo postavi tudi ob bok k običajnim akcijskim kameram, a obenem naredi še korak naprej. Uporabnik lahko namreč izbira med tremi kombinacijami: snemanje z obema, sprednjo ali zadnjo kamero.

Samsung Gear 360 aplikacija za telefon
Z Gear 360 lahko upravljaš s pomočjo vmesnika na sami kameri ali prek aplikacije na telefonu, ki poskrbi tudi za takoimenovani stitching (lepljenje) fotografije.

Vgrajena možnost snemanja “timelapse” posnetkov

Enostaven vmesnik na vrhu naprave omogoča pregled nad razpoložljivim prostorom na spominski kartici in hitro preklapljanje med načini uporabe: fotografiranje, snemanje, timelapse in časovni preskoki.

Med vsemi omenjenimi sem se najbolj razveselil načina timelapse, ki pri večini kamer ni nekaj povsem samoumevnega, a je hkrati odličen način prav za zajem dogajanja na potovanjih. V videu spodaj si lahko tako v 360 stopinjah ogledaš kratek kolaž utrinkov s Tajske: od Bangkoka pa do otoka Ko Lanta. Toplo priporočam, da si video ogledaš v polni ločljivosti. Pri videu je uporabljen color grading.

Hipni zajem okolice: tukaj in zdaj

Poleg snemanja timelapse izsekov potovanja, pa sem večino prostora na spominski kartici v Gear 360 napolnil s fotografijami. Zajem celotne okolice na fotografiji nudi odlično orodje za čim bolj doživeto potopisno predavanje vsem prijateljem in sorodnikom, ki te ob vrnitvi domov polni radovednosti zasujejo z vprašanji.

S pomočjo pripomočka, očal za navidezno resničnost Gear VR (te sem predstavil v enem izmed prejšnjih zapisov na blogu) ali nekoliko bolj osnovne rešitve kot je na primer Google Cardboard se lahko slehernik popolnoma potopi v trenutek, ko je dana fotografija nastala in opazi zanimive podrobnosti iz okolice, ki so morda celo tebi ostale skrite. Spodaj si poglej eno izmed fotografij Kraljeve palače v Bangkoku v 360 stopinjah (fotografija je za objavo na blogu malenkost pomanjšana). Za boljši ogled klikni na gumb za celozaslonski prikaz desno spodaj.

Več 360 stopinjskih fotografij si lahko ogledaš na Facebook strani Uličnega stila.

Obdelava videa na telefonu ali računalniku

Tako fotografije, kot videoposnetke s kamere Gear 360 najhitreje prenesemo s pomočjo že omenjene aplikacije, ki med drugim poskrbi tudi za tako imenovano lepljenje fotografij (stitching) v enovito celoto. Samsung pa ni pozabil niti na tiste, ki se multimedijskih vsebin raje lotijo s pomočjo računalnika.

Cyberlink Gear 360 Action Director 2
Računalniški program Gear 360 Action Director zagotavlja enostavno urejanje posnetkov.

Ob nakupu kamere Gear 360 ti tako pripada koda za aktivacijo programa Gear 360 Action Director, ki ga je za Samsung zasnovalo podjetje Cyberlink – tudi sicer dobro poznano po programju za montažo videa in obdelavo fotografij.

Priložnost za snovalce dodatkov

Ob vseh izredno pozitivnih lastnosti, pa ima Gear 360 eno veliko pomanjkljivost, ki pa bi jo lahko Samsung rešil brez večjih težav. Kamera je sicer odporna na pljuske vode in prah (certifikat IP53) a ne vodoodporna.

Ob tem me bega dejstvo, da ob nakupu kamere v paketu dobimo tudi manjši tripod in vrečko iz blaga za shranjevanje, medtem ko ohišja za podvodno snemanje ni mogoče kupiti niti kot dodatno opremo, kot je to mogoče pri konkurenčnih, sicer akcijskih kamerah.

Samsung Gear 360
Gear 360 se sicer ponaša s certifikatom IP53, a ta ne pomeni, da se bi lahko z njo tudi potopili pod vodno gladino. Tu se torej skriva priložnost za Samsung ali proizvajalce dodatkov, da z enostavnim ohišjem nadgradijo njeno funkcionalnost.

Kot naročeno za potovanja

V treh tednih konstantne uporabe in posledično temeljitega testa kamere Gear 360 jo toplo priporočam vsem popotnikom, ki se želijo rešiti težke fotografske opreme in jo nadomestiti z nečim, kar jim bo omogočalo lažji korak po svetu. Samsungova rešitev zlahka nadomesti ostale akcijske kamere na trgu. Te postajajo vedno bolj pogoste spremljevalke popotnikov in ni vrag, da bi prav ti z veseljem pozdravili možnost, da namesto enega zornega kota hkrati posnamejo vse.