Na testu: HTC One X

Približno mesec dni nazaj, me je v spletnem nabiralniku pričakalo pismo s povabilom na preizkus paradnega konja enega izmed večjih proizvajalcev mobilnikov v svetu. Čeprav zvestemu uporabniku mobilnikov znamke Nokia (trenutno navdušeno uporabljam Lumio 900), mi je tako za dobre tri tedne v roke prišel HTC One X. Mobilnik s katerim so mi bile obljubljene predvsem dobre fotografije. V slednjih odstavkih pa o tem, kako se je izkazal.

Oblika

Za začetek si ne morem kaj, da me oblika ne bi vsaj delno spominjala na Nokiine mobilnike družine Lumia – očitno le nekaj nostalgije ob začasni Nokia abstinenci. Izrezane linije in minimalistični slog so namreč oblikovali z odliko. Oblika mobilnega telefona je všečna. V roki lepo leži in ne zdrsava, ob zaklepanju in odklepanju pa zahteva malo več telovadbe s prsti, saj ima za to namenjen gumb na vrhu naprave. Malenkost bi lahko zmotila izboklina za fotoaparat, a se tarnanje nad to lepotno disfunkcijo kaj hitro poleže, ko pričnemo zajemati prve fotografije. Lepo zaobljeni robovi bodo poskrbeli, da konstantnemu igračkanju navkljub vaše roke ne bodo utrpele nobenih žuljev.

Uporabniški vmesnik

Kdor me spremlja na družabnem omrežju Twitter gotovo ve, da nisem pretiran ljubitelj zelenih robotkov – operacijskega sistema Android. Pri uporabi le-tega se namreč kaj hitro izgubim v množici ikon in funkcij. Vsak proizvajalec mobilnih naprav zato poskuša najti način, kako uporabniško izkušnjo svojih Androidnih napravic napraviti drugačno kot jo je moč izkusiti pri konkurenci, a je vsak poskus za moj okus popolnoma ne estetski.

Pri HTC-ju je tako nastal – med navdušenimi uporabniki – zdaj že dobro znani uporabniški vmesnik HTC Sense. Ta naj bi olepšal uporabniško izkušnjo in poenostavil prisotnost v družabnih omrežjih. Vse to seveda izvaja z odliko, a ima kljub temu nekaj napak, ki jih je nemogoče spregledati, a običajnemu uporabniku nikakor ne bodo v napoto. Prva je seveda ta, da mora pred vsako posodobitvijo sistema Android, HTC posodobiti in na novo prilagoditi tudi svoj vmesnik HTC Sense, to pa, kot ste verjetno že uganili, bistveno zavleče datum posodabljanja naprav na najnovejše različice operacijskega sistema. Druga, bolj osebna prepreka pa je ta, da je, preprosto rečeno, vmesnik še vedno dokaj ne estetski, grd, po domače. A ob tem ne smemo pozabiti, da imajo pač »vsake oči svojega malarja.« Gledano s funkcionalnega vidika pa se od različice do različice vidi bistven napredek. Danes tako na HTC One X najdete popolnoma soliden in polno funkcionalen vmesnik, ki bo deloval brez nepotrebnega zatikanja in vam hkrati ves čas ponujal relevantne informacije kot so vremenske razmere, ura in morebitna sporočila v družabnih omrežjih.

Glasba in Dr. Dre

Ni skrivnost, da se je HTC že davno tega spečal s trenutno najbolj priljubljenim izdelovalcem vsega, kar je povezano s poslušanjem glasbe. Mobilniku so priložene in-ear slušalke Beats by Dr. Dre, ki bolj kot s samim zvokom navdušujejo s svojo obliko. Ta je namreč popolna, saj preprečuje, da bi slušalke padale iz sluhovoda, kar sicer in-ear slušalke izredno rade počno. Sam zvok, ki ga uspejo sproducirati omenjene slušalke, pa je povsem povprečen. Vidno je namreč precenjen zaradi marketinških aktivnosti, ki se vrtijo okoli znamke, zato od njih tudi pričakujemo nekoliko več, česar pa nam žal ne zmorejo ponuditi. Vseeno pa moram priznati, da sem v času testiranja prej kot po vseh ostalih slušalkah, ki sem jih imel pri roki, raje posegel po Beats by Dr. Dre, malenkost zaradi občutka o bolj čistem zvoku in predvsem basih in malenkost zaradi same estetske prednosti. Rdeče-bela kombinacija je v mojih očeh namreč zadetek v polno.

Fotoaparat

Foto funkcija je očitno tista edina vidna lastnost, ki ta mobilnik naredi resnično poseben. Fotografije z njim so namreč primerljive, če ne celo boljše od tistih, ki jih zajema konkurenčni iPhone. Vse skupaj dodatno začini posebej izdelan HTC-jev fotografski vmesnik, ki olajša zajemanje fotografij in med obilico zajetih fotografij z enakim motivom omogoča preprosto izbiro in shrambo le tiste, ki nam je najbolje uspela. Če ste pogost uporabnik funkcije fotoaparat na vašem mobilnem telefonu, je One X avtomatično prava izbira za vas. Zagotovo vas bo osupnil in zamenjal vaš stari (ali celo novi) kompaktni fotoaparat.

Instagram

Pika na i vseh Androidnih naprav je prav gotovo Instagram. Aplikacija, ki je sprva obnorela uporabnike jabolčnih mobilnikov in se je v letu 2012 razrasla tudi na tiste, ki prisegajo na zelenkaste možice iz Googlovega laboratorija. V kombinaciji z odličnim fotoaparatom, ki ga premore One X, je Instagram tisto, kar nas vleče k temu, da si tovrstnega mobilnika resnično želimo.

Glede na videno lahko rečem, da sem delno navdušen, a bi bilo moje navdušenje še za odtenek večje, če bi One X v sebi skrival drugi operacijski sistem. Windows Phone denimo. Ta se obeta v najnovejši HTC-jevi mobilni napravi, HTC 8X.