Kako brez strahu kupovati prek spleta

Kartica Visa
Čeprav smo absolutno prepričani, da lahko v vseh primerih popolnoma zaupamo preverjenim spletnim trgovcem to nikakor ni razlog za neprevidnost.

Tehnološki razvoj žene tudi naše nakupne navade, ki se iz fizičnih trgovin selijo na svetovni splet. Ob tem se mnogim porajajo predvsem varnostna vprašanja, ki pa niso tak bav bav, kot se zdi na prvi pogled. Zato bom v sodelovanju z Viso v tej objavi pisal o varnem spletnem nakupovanju.

Vse se je začelo z …

Danes lahko prek spleta kupimo marsikaj. Od knjig, zabavne elektronike, oblek, kozmetike pa do tistega manjkajočega koščka v naši numizmatični zbirki, ki nam ne pusti spati. A kot navajajo številni viri, se je vse začelo z glasbo.

Natančneje s Stingovim albumom Ten Summoner’s Tales, ki ga je bilo (kot navajajo nekateri viri) leta 1994 kot prvi artikel moč kupiti prek spleta. Istega leta je svet pobližje spoznal tudi spletno bančništvo, ki je bilo do tedaj predvsem domena pravnih oseb. Sledila je revolucija.

Virtualni ali fizični svet. Previdnost ni odveč.

Zame kot milenijca svetovni splet predstavlja okno v svet. V prvi vrsti znanja in informacij, no, pa tudi priložnosti. A tako kot fizični svet, tudi virtualni od nas zahteva določeno mero previdnosti. Sploh, ko so v igri naši osebni podatki.

Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da ob pomanjkanju znanja in izkušenj nasedemo skrbno nastavljeni pasti ter tako nehote izdamo svoje osebne podatke med katerimi se kaj hitro znajdejo tudi podatki z naše kreditne kartice.

Ker je pred nami sezona predprazničnih nakupov, ki jo otvorita Black Friday in Cyber Monday (prvi bo letos 24. novembra, drugi pa 27. novembra), je prav, da skupaj obnovimo nekatere osnove varnega spletnega nakupovanja.

Ne ujemite se na trnek

Čeprav smo absolutno prepričani, da lahko v vseh primerih popolnoma zaupamo preverjenim spletnim trgovcem to nikakor ni razlog za neprevidnost. Lahko se namreč zgodi, da naletimo na lažno kopijo znane spletne strani s pomočjo katere želijo nepridipravi iz nas zvabiti občutljive podatke.

Ker so ljudje, ki se lotevajo tovrstnih praks lažnega predstavljanja oziroma phishinga dobro izurjeni, moramo tudi sami poznati nekaj osnov spletnih tehnologij.

Varno spletno stran najlažje prepoznamo s pomočjo tako imenovanega SSL (ali TSL) certifikata. Gre za kriptografski protokol, ki omogoča varno komunikacijo na spletu. Šifrira podatke med vašim brskalnikom in spletno stranjo ter s tem poskrbi, da ti na poti niso kakorkoli spremenjeni. Omenjen certifikat pa poleg šifrirane povezave pomaga tudi pri identifikaciji spletnega mesta.

Visa
Da je spletna stran opremljena s SSL ali TSL certifikatom med drugim prepoznamo tako, da se njen naslov prične s; https://.

Pri lažnem predstavljanju je pogosto izvedena taktika, kjer napadalec spletni naslov oziroma domeno spletne trgovine spremeni na način, da uporabnik napake na prvi pogled ne prepozna. V praksi to pomeni, da bi vas namesto na domeno: ulicnistil.com preusmeril na domeno: ulicniistil.com. Dodatne črke i tako morda ne bi niti opazili in bi zato temu spletnemu mestu zaupali svoje podatke.

Tisti zeleni https ali kaj je to SSL (TSL) certifikat

Da se kaj takega ne bi pripetilo je priporočljivo, da preverite certifikat spletne trgovine na kateri želite opraviti nakup. To storite povsem preprosto, hkrati pa vam omenjeno ne vzame več kot le nekaj sekund vašega časa.

V svojem spletnem brskalniku poiščite naslov spletne strani na kateri se nahajate in preverite, ali se ta prične s: https://. Običajno je omenjen del spletnega naslova obarvan zeleno, črka S pa pomeni, da spletna stran uporablja certifikat.

Za podrobnejše preverjanje kliknete še na omenjen, z zeleno obarvan del spletnega naslova (v nekaterih brskalnikih je potrebno klikniti na ikono ključavnice ob spletnem naslovu) in izpisalo se vam bo ime podjetja, ki je lastnik domene. Če se ta sklada s spletno trgovino prek katere želite opraviti nakup je to dober indikator, da bo le-ta varen.

To pa ni vse, kar lahko storite za varno spletno nakupovanje

Sam se poleg omenjenega poslužujem še dodatne varnostne rešitve. Za vse svoje spletne nakupe namreč uporabljam kartico Visa.

Tako se mi tudi v primeru, da bi spregledal vse očitne znake lažnega predstavljanja na spletu ni potrebno bati večje finančne škode. Kartica Visa me namreč (slednje velja v kolikor je to skladno s pogoji poslovanja vaše izbrane banke) varuje s povračilom denarja v primerih ko ali če:

● Postanem žrtev spletne prevare,
● Moje naročilo prek spleta ni bilo dostavljeno,
● Mi prodajalec pošlje napačen izdelek,
● Se naročen izdelek med transportom poškoduje,
● Se potovalna agencija ali letalska družba (kot se je to pred kratkim zgodilo v primeru dveh prevoznikov) med potovanjem znajde v stečaju,

Ob vseprisotnosti družbenih omrežij je dobro, da imamo v mislih tudi to, da svoje kartice namerno ali ne namerno ne fotografiramo v celoti (tako, da bi bilo moč razbrati podatke) ali kako drugače brez posebne pazljivosti postavljamo na ogled širši javnosti.

Kljub naprednim varnostnim sistemom, ki skrbijo za našo varnost smo namreč prav mi tisti, ki lahko v tej smeri naredimo največ.