It should blow your mind a little bit

Ponedeljek je bil rezerviran za obisk Nokie. Mobilnega velikana, ki ima svoj sedež v predmestju Helsinkov. Od mesta je podjetje oddaljeno ravno toliko, da je potrebno pot opraviti s taksi službo. Ker si nisem želel zapletov, sem bil malenkost tečen in s pomočjo GPS navigacije in Nokia Maps vozniku točno nakazal kje bo peljal. Tako sva se pred vhod v stavbo pripeljala po najkrajši poti mimo vseh zastojev.

Znotraj me je pričakal vodja PR službe, ki mi je ponudil ogled poslopja. Žal že na vhodu na veliko piše, da je fotografiranje znotraj stavbe strogo prepovedano, tako da sem moral v večjem delu fotoaparat prepustiti počitku. Poslopje je sestavljeno iz treh med seboj povezanih stavb, ki v pritličju ponujajo prigrizke in osvežitev za zaposlene. V zmernem koraku sva se sprehodila mimo dveh kavarn in se ustavila pri tretji. Ob pogovoru o Helsinkih, Ljubljani, Kopitarju in nogometu, sva si privoščila late, ki je kot vse drugo v prostoru nosil prepoznaven logotip.

Skozi široke, s svetlobo prepojene hodnike sva se odpravila do edine sobe, kjer je fotografiranje dovoljeno in še kako zaželeno. Gre za posebno sobo za druženje po sestankih, kjer so vsem na voljo najnovejše inovacije finskega podjetja, pregled zgodovine in vseh do danes izdelanih naprav.

Pogled sem kaj hitro usmeril proti osvetljeni mizi na kateri so počivale tiste novitete, ki so bile javnosti predstavljene pred slabim tednom dni in bodo na trgu na voljo v mesecu novembru. Po nekaj korakih sem prepoznal novo, še svežo Nokio Lumia 920, poleg nje pa je na podstavku za brezžično polnjenje počivala še nekoliko manjša, a nič manj sveža Nokia Lumia 820.

Predvsem me je zanimala tista večja sestra, Lumia 920. Velika je namreč ravno prav za nemoteno brskanje po spletu, pregledovanje fotografij in ogled filmov. Čez zaslon meri štiri in pol palce, v sebi pa skriva novi operacijski sistem Windows Phone 8. V povezavi z najnovejšo tehnologijo, pa se polni popolnoma brezžično na za-to namenjenem podstavku, ali celo na zvočnikih s katerimi se spozna s pomočjo NFC tehnologije (ob stiku dveh naprav, se ti samodejno povežeta), ki med samim polnjenjem predvajajo glasbo.

Naslednjih nekaj deset minut sem spoznaval novi vmesnik, ki dopušča nekoliko več manevrskega prostora za postavitev bližnjic na nam najljubše aplikacije. Medsebojno sem primerjal tudi zajemanje fotografij z Lumio 900 in Lumio 920. Sveža različica se odlično obnese v slabo osvetljenih pogojih. Slike so svetle mehke barve, kar bi znalo zadovoljiti povprečnega uporabnika, ki je sicer vajen fotografiranja s kompaktnimi fotoaparati.

Testiranje se je zavleklo v debelo uro igranja z vsemi novimi funkcijami, a moje navdušenje ni bilo dovolj, da bi mi telefon zavili za s seboj. Na daljšo uporabo bom moral počakati tako kot vsi drugi. Še dva meseca …