Trajnostni modni projekt: shirting 03

Galerija Kamera // Center urbane kulture Kino Šiška // 5. - 9. november 2014 // Otvoritev: 5. november ob 20.00
Galerija Kamera // Center urbane kulture Kino Šiška // 5. – 9. november 2014 // Otvoritev: 5. november ob 20.00

Moda je v stalnem gibanju, spreminja se iz minute v minuto in nenehno ponuja novosti. Aktualni modni trendi hitro zastarajo, modna industrija pa nas potiska v nenehno potrošnjo oblek. Kot alternativa temu je nastal shirting …; trajnostni modni projekt, ki daje prednost počasni in družbeno odgovorni modi ter plete mrežo odnosov, preko katerih srajce potujejo od uporabnika do uporabnika.

shirting03 _ foto Peter Giodanishirting … je proces, ki ustvarja priložnost za oblikovanje drugačne skupnosti. Skupnosti, ki kritično razmišlja o že sprejetih modnih normah in jih ponovno ovrednoti, s čimer gradi odnose onkraj logike potrošništva.

shirting … se je pričel januarja 2014 s predstavitvijo prve srajce – shirting 01 – na razstavi Reforma, nadaljeval pa s shirting 02, ki vključuje nadaljnjih osem srajc. Vse srajce so že v obtoku in potujejo od uporabnika do uporabnika. Tretja edicija projekta – shirting 03, ki je del programa BIO 50 : ZDAJ – gre še korak dlje. K sodelovanju so bili povabljeni priznani slovenski modni oblikovalci. Vsak izmed njih je oblikoval eno unikatno srajco, ki jo bo kot prvi uporabnik nosil na otvoritvenem dogodku. V nadaljevanju bo srajco predal naslednjemu uporabniku in ta naslednjemu in ta spet naslednjemu … in tako ustvaril verigo shirtanja.

O razstavi

Na razstavi shirting 03 bo lansiranih devet novih srajc, ki jih je oblikovalo devet domačih modnih oblikovalcev. Vsak je v srajco vnesel svoje razmišljanje in svojo vizijo. Kdo so in kakšne so njihove končne rešitve bo razkril otvoritveni dogodek. V nadaljevanju bo projekt in potovanje srajc moč spremljati preko spleta.

shirting 03 ni le predstavitev kvalitetnega slovenskega modnega oblikovanja širši javnosti, ampak je njegov neposreden vnos v prakso, med posamezne uporabnike, ki ga bodo s shirtanjem naredili vidnega in resničnega, s tem pa sooblikovali proces sprememb.