Pop-up dom odpira svoja vrata

Po tem, ko se je lanskoletna zgoba uspešno zaključila, se v letošnjem letu na 800 m2 v prvem nadstropju Tobačne ulice 5 obljublja še bolj pestro dogajanje ter hkrati enomesečna trgovina z več kot 100 oblikovalskimi izdelki 60 mladih ustvarjalcev. Letošnja rdeča nit projekta je »coworking« (skupinski delovni prostor, ki omogoča medsebojno povezovanje), tako bo prostor od ponedeljka do sobote med 8. in 20. uro na voljo samostojno delujočim posameznikom vse do 23. decembra.

Pop-up dom je skupnostni projekt, osnovan na pobudi mladih slovenskih oblikovalcev, arhitektov in umetnikov. Iniciativa se je zgodila zaradi pomanjkanja delovnih priložnosti mladih slovenskih oblikovalcev. S skupnostnim projektom, ki ga letos ustvarjajo drugič, želijo tudi v prihodnje generirati nove poslovne in delovne priložnosti.

Projekt predstavlja enomesečni dogodek, ki predstavlja sinergijo teorije in prakse. V oblikovanem prostoru skupnosti se v okolju 1:1 izpostavi in uporablja več kot 100 oblikovalskih izdelkov 60 mladih avtorjev, vsebina projekta pa je naravnana v podporo izdelkov. Letošnja tema je skupinski delovni prostor – sodobna pisarna, ki omogoča medsebojno povezovanje in sodelovanje. Prostor bo ves čas dogodka odprt kot delovno mesto samostojno delujočim posameznikom in tistim, ki delajo na dislocirani lokaciji, omogočal bo sodelovanje in povezovanje ter pridobivanje novih znanj. V sklopu projekta bo vzpostavljen kreativni del poslovne verige, ki bo posameznikom omogočila razvoj in realizacijo produktov – Pop-up Fablab, Creative lab in Crowdfunding lab. Skupnostne vrednote, raziskovanje novih trendov in nove ustvarjalne ekonomije predstavljajo možnost, da se Slovenija izvije iz ekonomskega krča, ki ga je ustvarila globalna gospodarska kriza.

V okviru projekta bo zaživela enomesečna trgovina z več kot 100 oblikovalskimi izdelki 60 mladimi ustvarjalci.
V okviru projekta bo zaživela enomesečna trgovina z več kot 100 oblikovalskimi izdelki 60 mladimi ustvarjalci.

Skozi celotni mesec se bodo zvrstili številni dogodki, za vsakodnevno dobro počutje in umiritev delovnih strasti pa bo poskrbel Pop-up Točaj, ki bo dnevno pripravljal dišečo slovensko kavo, točil domače pivo in ponudil okusne prigrizke.

Organizator dogodka je Zavod Rompom v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo in Regionalna razvojna agencija Ljubljana v okviru Regionalnega centra kreativne ekonomije. Vsebinski partnerji dogodka so Slovenia Coworking, Slovenia Crowdfounding, Kino Šiška, Muslauf, Zavod Boben in Lajna ter Kino Otok.

Pop-up Dom svoja vrata odpre 28. novembra ob 19. uri v prostorih Tobačne 5 v Ljubljani. Za uspešen uvod bo poskrbela gledališka skupina Teater Ponorelii s predstavo, sledilo pa bo druženje ob izbrani glasbeni spremljavi.

Foto: Mankica Kranjec