Oblačila, tako kot marsikatere druge dobrine v našem življenju jemljemo kot povsem samoumevne. Brez kakršnegakoli ozira na vpliv naših osebnih odločitev na življenje ljudi tako na drugem koncu poloble, kot v našem lokalnem okolju in navsezadnje na nas same.

V preteklih mesecih je veliko prahu dvignil dokumentarni film Prava cena (True cost), ki si ga je mogoče ogledati na Netflixu, in ki odkriva širši spekter razsežnost težav, ki jih povzroča hiper produkcija v modi. Ob tem, da se zdaj tudi zavoljo dokumentarnih filmov počasi pričenjamo zavedati, kdo je sešil naša oblačila, pa nekoliko pozabljamo na sam izbor materialov iz katerih ta nastanejo.

Zavoljo ljubezni do mode: odkrito o trajnostnem razvoju in vplivih na okolje

Na National Geographic Channel 21. maja prihaja dokumentarni film Alexandre Cousteau Zavoljo ljubezni do mode, ki se poglablja prav v to izredno pomembno temo. Natančneje: odtis, ki ga v naravi in na človeku pušča proizvodnja bombaža.

Zavoljo ljubezni do mode organski bombaž etična moda national geographic channel 1
Približno polovica vseh oblačil, ki jih izdelajo na svetu je iz bombaža. Toda konvencionalno pridelovanje bombaža lahko nepopravljivo škodi okolju.

Dokumentarni film Zavoljo ljubezni do mode (For the love of fashion) je nastal v sodelovanju med svetovno priznano strokovnjakinjo za vprašanja voda in trajnosti Alexandro Cousteau in Jeffreyjem Hoguem, vodjo oddelka za trajnost pri blagovni znamki C&A.

In zakaj je proizvodnja bombaža tako pomembno vprašanje? Približno polovica vseh oblačil, ki jih izdelajo na svetu se na specifikaciji pohvali prav s tem materialom. Vse lepo in prav, dokler v oči ne zbode podatek o vplivih na okolje, ki jih ima konvencionalno pridelovanje bombaža in posledično nepopravljiva škoda na okolju.

Zavoljo ljubezni do mode organski bombaž etična moda national geographic channel 1
Ekološki bombaž prinaša velike prednosti tako za gospodarstvo kot okolje, vendar kljub temu predstavlja manj kot odstotek celotnega svetovnega pridelka.

V 60-minutnem dokumentarcu Alexandra Cousteau v vlogi gostiteljice odpotuje v Indijo, ZDA in Nemčijo ter gledalcem razkrije, kako pomemben je prehod na bolj trajnostne metode proizvodnje bombaža.

Ekološkega bombaža trenutno za manj kot odstotek

2,4 % obdelovalnih površin na svetu je posajenih z bombažem, ki predstavlja 24-odstotni delež na trgu in posledično 11 odstotkov svetovne prodaje insekticidov. Ekološki bombaž prinaša velike prednosti tako za gospodarstvo kot okolje, vendar kljub temu predstavlja manj kot odstotek celotnega svetovnega pridelka.

V dokumentarcu se Cousteaujeva odpravi na bombažna polja v Madhyi Pradesh v Indiji, da bi se iz prve roke poučila o pridelavi bombaža in se srečala s kmeti, ki živijo veliko bolje, odkar so konvencionalno pridelavo bombaža zamenjali za trajnostno. Sestala se je s predstavniki nevladnih organizacij v Indiji in drugod po svetu ter z vodilnimi ljudmi iz industrije v Nemčiji in ZDA.