shirting … je modni projekt, ki se je porodil kot kritični odgovor na sodobno modo in njeno hitro zastaranje, nenehno trošenje, razslojevanje, neetičnost in neekološkost. Protiutež, ki jo projekt ponuja, je odgovorno oblikovanje oblačil s poudarkom na samem procesu oblikovanja in izkušnjah uporabnikov.

Projekt daje prednost počasni, družbeno dogovorni modi in odpira celo vrsto vprašanj kot na primer: »koliko kosov oblačil dejansko potrebujemo?«, »v kaj se oblačimo?«, »kako in kdo proizvaja naša oblačila?«. Odgovori na zastavljena vprašanja nas vodijo v nove prakse v modi in v primeru shirtinga – do ideje o kosu oblačila, ki kroži med uporabniki t.i. shirterji; ena srajca, več uporabnikov, eno oblačilo, več izkušenj.

Prav uporabniki so ključni pri sooblikovanju projekta, njihove izkušnje pa ustvarjajo nov pogled na modo in oblačenje ter novo vrednotenje oblačil.

Peto edicijo je oblikovala platforma theCollective

Projekt se razvija skozi posamezne edicije. Tokratno, peto edicijo je oblikovala platforma theCollective. theCollective ni fiksna skupina. Odprta je vsem, ki se prepoznajo znotraj njene filozofije. Tako vsak projekt soustvarjajo drugi ljudje, vedno najmanj dve osebi. Sodelujoči drug drugega izzivajo in inspirirajo hkrati. Na ta način se med ustvarjalci zabrišejo meje identitete, v ospredje se postavi idejo projekta.

shirting 05 ... by theCollective _ foto Mario Županov 5
Srajce pete edicije so že v obtoku.

Peta edicija shirtinga, shirting 05, je hkrati tudi peti projekt platforme theCollective. Pod njega se s skupnim imenom podpisuje sedem oblikovalcev. Vsak od oblikovalcev je prejel skicirko, v katero je vnesel začetno inspiracijo.

Z namenom, da bi se zabrisale sledi med oblikovnim jezikom vsakega od njih, pa so si v slogu shirting … principa te mape med seboj izmenjavali dokler se krog ni zaključil. Nastalo je sedem sketchbookov, ki so služili kot vodili v oblikovanju srajc in izvedbi nadaljnega procesa.

Srajce pete edicije so že v obtoku. Svoje potovanje so začele na preteklem ljubljanskem tednu mode LJFW, predstavljene pa bodo 4. maja ob 20. uri v galeriji Kresija.

Shirting kot priložnost za oblikovanje drugačne skupnosti

En izmed principov delovanja shirtinga je transparenca – tako v procesu oblikovanja, produkciji in v samem potovanju srajc. theCollective si je zadal cilj proces oblikovanja pripeljati pred publiko in shirting predstaviti tam, kjer se dogaja – med ljudmi.

shirting 05 ... by theCollective _ foto Mario Županov 3
Projekt shirting … ponuja priložnost za oblikovanje drugačne skupnosti – skupnosti, ki kritično razmišlja o že sprejetih modnih normah in jih ponovno ovrednoti, s čimer gradi odnos onkraj logike potrošništva.

V galeriji Kresija se bo odvil zaključni del procesa oblikovanja srajc tokratne edicije, v katerem bodo obiskovalci aktivno vključeni. Ob zaključku dogodka pa bo sedem obiskovalcev, ki bodo želeli postati naslednji nosilci, srajce odneslo s seboj domov in tako nadaljevali verigo shirtanja.

Projekt shirting … ponuja priložnost za oblikovanje drugačne skupnosti – skupnosti, ki kritično razmišlja o že sprejetih modnih normah in jih ponovno ovrednoti, s čimer gradi odnos onkraj logike potrošništva. Pri tem pa ustvarja nove vrednote in relacije, ki vodijo k spremembi tako na nivoju posameznika kot tudi skupnosti. Zato zastavljeno vprašanje »Who is shirting?« ni naključje.