Projekt Radar: prvo poglavje

Povsem razumljivo je, da prvo objavo poglavja, ki ga odpira Projekt Radar pričnem z nekaj besedami, fotografijo in videoposnetkom kreacij Kojija Tatsuna. Četrti steber japonskega modnega oblikovanja je v Umetnostno galerijo Maribor zahvaljujoč prometnim zastojem prispel dokaj »fashionably late«. V modnih kreacijah, oziroma umetniških delih, ki so postavljena na ogled, sem začutil lepo mero teatralnosti. Občutek, da ne gre za tuzemsko umetnost me je prevzel predvsem ob kreaciji na zgornji fotografiji.

Koji je lep dokaz, da se tega, kar te zanima lahko naučiš sam in s pomočjo praktičnega dela. Le ustvarjanje prinaša napredek, razvoj talenta in občutka za dobro in slabo.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=wc4zY5yDvKI’]

Kar me pri umetnosti osebno najbolj prevzame je to, kako različno lahko ljudje čustvujemo ob pogledu na neko stvaritev. Modne kreacije, ki naj bi ponazarjale toplino v nekomu vzbujajo grozo, spet drugi, pa v njej vidijo misteriozno plat. Informacije, ki jih v velike možgane prenese vidni živec, se pomnožijo z vsemi spomini in čustvenimi navezavami, ki so se prepletale vsa leta od rojstva do danes. Tako vprašanje: “kaj vidiš?” običajno prinese na tisoče različnih odgovorov. Če nekateri iščemo estetiko grdega, se spet drugi posvetijo eleganci prvega razreda.

Poleg Kojija ni manjkala niti – če se izrazim nekoliko osladno – sama smetana slovenskega modnega oblikovanja. JSP, Squat, Maria Moderna, Garevski … 22. modnih oblikovalcev, ki ženejo domačo ustvarjalno barko v viharne vode trga in nikakor ne pustijo, da bi se potopila. Na zgornji fotografiji je kreacija Nike Urbas, ki ustvarja pod lastno blagovno znamko Maria Moderna. Slovenko, ki živi in ustvarja v Londonu, imamo priložnost srečati le na bolj vidnih modnih dogodkih, tokrat pa bomo na modnem performansu v živo videli tudi prihajajočo kolekcijo. Njej oblikovalski slog je sicer dobro prepoznaven, a se hkrati nadgrajuje.

Squat je med vsemi predstavljenimi oblikovalci najštevilčnejša skupina. Druščino, ki se skupaj predstavlja na Križevniški 5 v Ljubljani je dandanes moč videti skorajda na vsakem koraku. Tokrat mi je v oči padla kreacija Sanije Reje. Rad iščem drugačno, grdo, a hkrati estetsko. Ožgana obleka je tako prava pika na i celotnemu izboru konceptualno belih oblačil pri ustvarjanju katerih so se oblikovalci poslužili raznolikih tehnik, a ogenj je resnično ena izmed tistih, ki jih niti v sanjah ne bi uspel predvideti.

Dogajanje se danes nadaljuje. Od 15h dalje ste vsi lepo vabljeni v Umetnostno galerijo Maribor. Program najdete na spletnih straneh Projekta27.