Na ljubljanskem tednu mode (LJFW) se je v štirih dneh predstavilo več kot 100 modnih oblikovalcev. Letos na novi lokaciji, Trgu republike. Ta se je izkazal za odlično izbiro, saj je celoten dogodek zaradi velikosti trga napram preteklemu letu, ko se je teden mode odvijal na Kongresnem trgu, deloval bistveno manj utesnjeno.

Medtem ko sem v živo videl le del vseh predstavljenih kolekcij, sem si prav vse podrobneje ogledal v obširni foto dokumentaciji, ki je vsaj po mojem mnenju, poleg predstavitve kolekcij na lutkah, najbolj reprezentativna.

Izpostavljam peščico kolekcij oblačil, ki so me na ljubljanskem tednu mode (ljfw) najbolj prepričale. - Kolekcija niOka.
Izpostavljam peščico kolekcij oblačil, ki so me na ljubljanskem tednu mode (ljfw) najbolj prepričale. – Kolekcija niOka.

Fotografije za boljši vpogled v kolekcije na LJFW

Tekom modne revije namreč ujameš le duh, energetski naboj predstavljene kolekcije oblačil, medtem ko se detajli zaradi hitrega mimohoda manekenk in manekenov pogosto skrijejo. Pred podajanjem vsakega mnenja je tako, vsaj meni, prvenstvenega pomena, da si videno kolekcijo znova ogledam “zamrznjeno v času”.

Spodaj izpostavljam peščico tistih, ki so me glede na moj, še vedno spreminjajoč okus, najbolj prepričale. To seveda ne pomeni, da so tiste kolekcije, ki na tem mestu niso omenjene kaj slabše, le niso del moje trenutne estetike.

Nataša Peršuh s kolekcijo White Noise

Modna oblikovalka Nataša Peršuh je s svojo kolekcijo White Noise otvorila ljubljanski teden mode (LJFW). Kolekcijo oblačil je sama predstavila tako: »White Noise / Beli šum je zvok, v katerem so približno enako zastopane vse frekvence. Lahko ga razumemo kot hkratno poslušanje vseh zvokov, ki smo jih kdaj slišali … Vsi zvoki skupaj tvorijo enega, prijetnega, prepoznavnega.

Urbani bojevniki v tokratni kolekciji Natasa Persuh zastopajo najširši spekter čustev in identitet, ki tvorijo prepoznavno celoto. Premešajo se zvoki in slike zavesti in podzavesti, logika in intuicija, sanje in realnost.

Podobno kot sodobni posameznik v vsakdanjem življenju akumulira nabor čustev in situacij preteklosti in sedanjosti sodobnega vsakdana, ki ga na koncu definirajo (lahko postane zvezda svoje zgodbe ali se v njej umiri), kolekcija združuje različne sezone, materiale in oblikovalske posege, ki jo delajo eno in jo likovno in komercialno uravnotežijo. Sledi enotni in močno oblikovani “boheme bourgeois” francosko navdahnjeni estetiki, tokrat tudi v nekaj moških izvedbah.«

Janja Videc s kolekcijo, ki je dobila ime po boginji Inanni

Oblikovalka Janja Videc, ki jo že nekaj časa spremljajo ženski arhetipski liki, je navdih pri oblikovanju črpala pri starodavni sumerski boginji Inanni, ki pooseblja ženski eros in lepoto, hkrati pa v sebi združuje številne navidezne opozicije, kot so ljubezen in vojna, svetost in seksualnost, svetlo in temno.

Kolekcija INANNA govori o sodobni boginji oziroma svečenici, o ženski, ki svoje telo dojema kot tempelj in ga temu primerno neguje in časti. V skladu s tem, je bil posebno velik poudarek pri snovanju kolekcije namenjen iskanju in uporabi materialov, ki dihajo skupaj s kožo ter so prijazni tako telesu, naši koži, kot tudi naravi, okolju.

Kolekcija INANNA govori o sodobni boginji oziroma svečenici, o ženski, ki svoje telo dojema kot tempelj in ga temu primerno neguje in časti.
Kolekcija INANNA govori o sodobni boginji oziroma svečenici, o ženski, ki svoje telo dojema kot tempelj in ga temu primerno neguje in časti.

Skozi mitologijo do ponovnega rojstva

V zgodbi iz sumerske mitologije je Inanna na potovanju v podzemlje, ki simbolizira njeno podzavest, postopoma odvrgla vsa oblačila in se gola srečala s svojo temno sestro, s svojo senco. Gre za simbolično smrt in ponovno rojstvo v avtentičnost, v sprejemanje vseh svojih aspektov, hkrati pa predstavlja tudi rojstvo ozaveščenosti in posledično nove načine delovanja, ki so spoštljivi do narave in do okolice na splošno.

Slednje se v kolekciji izraža pri izbiri naravnih materialov, minimalističnih linij in subtilnosti, ki skozi preprosto lepoto oblačil poudarja našo osebnost in odpira prostor za izraz avtentične narave vsake posameznice. Prav zato, je novo kolekcijo Janje Videc sponzorsko podprla tudi znamka Melvita pri kateri se zavedajo pomembnosti harmonije med nami in svetom okoli nas. Kolekcijo Janje Videc so sponzorsko podprli tudi v podjetju Gloripops, manekenke pa so nosile čevlje znamke United Nude.

Eric Matyash s kolekcijo Crossroads

Modna oblikovalca Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak, ki delujeta pod blagovno znamko Eric Matyash, sta na ljubljanskem tednu mode (LJFW) predstavila kolekcijo Crossroads / Stičišča.

O ideji za kolekcijo sta povedala slednje: »Osnovna ideja kolekcije Crossroads (Stičišča) kot refleksija na aktualne družbene konflikte, kulturne razlike in begunsko krizo subtilno nagovarja k združevanju in sprejemanju raznolikosti. Križanje poti prinaša razširitev obzorij, mreženje, nove možnosti.

Barvna slika kolekcije kot simbol cest dopolnjuje silhueto, ki ženstvena oblačila precizne krojaške konstrukcije združuje z urbanimi večnamenskimi kosi. Crossroads se ne osredotoča na sezone in letne čase, pač pa kot celota v sebi združuje oblačila za vsak mesec v letu.«

niOka s kolekcijo JA MAA VOS

Nika Ravnik se je na tednu mode (LJFW) predstavila s svojo znamko niOka in kolekcijo oblačil JA MAA VOS, ki jo je poimenovala po nizozemskem umetniku Janu Maartenu Voskuilu: »JA MAA VOS je ženska kolekcija oblačil, inspirirana po nizozemskem umetniku Janu Maartenu Voskuilu. Njegove izvirne prostorske slike temeljijo na geometrijskih načelih. Z ustvarjanjem tridimenzionalnih umetnin prikliče dvoumne okrogle površine.

Asimetrična dela kažejo na neskončno področje “prostih oblik”, ki vodijo k še bolj izpopolnjenemu opusu. Nekatera od teh del so postala kroji niOka oblačil, ki na telesu zadihajo na popolnoma samosvoj način.«