Po tem, ko se je MBFWLJ (Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana) lansko jesen predstavil s prvo edicijo, konec meseca maja štafeto prevzema druga. Po Berlinu, Torontu, Tokiju, Istanbulu, Pragi in drugih evropskih ter svetovnih metropolah Mercedes–Benz Fashion Week znova prihaja v Ljubljano.

Tudi tokrat bo MBFWLJ gostil Cankarjev dom in sicer med 22. in 24. majem. Na modni brvi pa se ne bodo predstavili le slovenski, marveč tudi tuji oblikovalci, posebno mesto med njimi pa bo imela Marjeta Grošelj, slovenska oblikovalska ikona, ki letos obeležuje 50. obletnico ustvarjanja.

Na MBFWLJ sveže kreativne vizije

Kreativni naboj in drznost v mednarodnem prostoru bo v tokratni izvedbi na MBFWLJ predstavljalo 10 oblikovalskih imen. Nekateri se na Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana predstavljajo drugič, prav vsi pa prinašajo svež veter svojih kreativnih vizij.

Ivanman

Blagovno znamko IVANMAN, s sedežem v Berlinu, je ustanovil oblikovalec Ivan Mandžukić s ciljem ustvariti kombinacijo klasičnih in avantgardnih oblačil za moške. Modo vidi kot družbeni pojav, jo analizira z dekonstrukcijo, preučuje njene posamezne dele in jih ponovno sestavlja. Kolekcije, kljub nasprotju tkanin, oblik, materialov in barv, sledijo fokusu popolnega reza, minimalizma in visoke nosljivosti.

Marjeta Grošelj
Marjeta Grošelj je brezhibno urejena ustvarjalka prestižnih torbic, ki pozdravlja kreativni naboj, drznost in dragoceno ravnotežje med modo, ki prehaja v umetnost.

Marjeta Grošelj

Ikona slovenskega modnega oblikovanja in prejemnica številnih mednarodnih nagrad, Marjeta Grošelj bo na spomladanski ediciji MBFWLJ obeležila 50 let ustvarjalnih presežkov. Brezhibno urejena ustvarjalka prestižnih torbic pozdravlja kreativni naboj, drznost in dragoceno ravnotežje med modo, ki prehaja v umetnost. Na posebni modni razstavi bo ponudila mešanico svojih ustvarjalnih spominov preteklosti in vizije prihodnosti za sedanjost.

Charlie Design

Prestižna znamka hrvaške modne scene stavi na prelevitev kiparskih oblik v edinstvene modne kose. Znamka Charlie design, ustanovljena leta 1987 s strani Loredane in Branka Bahorića, prisega na neprekosljivo kvaliteto. Uspešno ravnotežje umetniškega oblikovanja in nosljive arhitekture slavi minimalizem, pridih avantgardnosti in popolno uporabnost. Kolekcija jesen/zima 2016 pripoveduje magično črno-belo modno zgodbo, ki briše meje med sezonama. Mešanica materialov deluje tako pozimi kot poleti, bela zgodba v nasprotju s črno pa ustvarja edinstveno, brezčasno modno pravljico.

Sari Valenci

Lanskoletno dobitnico nagrade MBFA ‬Sari Valenci, opredeljujejo unikatni, drzni in družbeno kritični kosi oblačil. Strast do oblikovanja je odkrila že zelo zgodaj, navdih zanj pa najde mimogrede: na potovanjih in ljudeh, ki jih srečuje na svoji poti. Kolekcija jesen-zima 2016 je oda fenomenu vsem predmestnim stilom, ki se preko subtilne barvne palete modrin in rjavih tonov prelevijo v ulično modo.

Clichė

Jelena Pirkmajer se pod svojim ustvarjanjem podpisuje z imenom Clichė vse od leta 1991. Njen navdih je ženska, ki ljubi življenje. Estetsko je najbolj naklonjena obdobju druge polovice prejšnjega stoletja, nenehno pa išče sveže idealne rešitve pri oblikovanju in uporablja nove, »pametne« materiale. Poleg izjemne vrline v kakovosti Clichė spodbuja modni inteligenčni kvocient ter individualni slog oblačenja. Kolekcija jesen-zima 2016 bo seksi, ženstvena, vesela, igriva in super uporabna.

Tanja Zorn

Modna oblikovalka Tanja Zorn Grželj sebe opisuje kot izredno intuitivno oblikovalko, ki racionalizem postavi na prvo mesto šele pri določanju strukture kolekcije in funkcionalnih detajlov. Prihajajoča kolekcija Dragonfly opisuje njo kot oblikovalko, njeno življenje, filozofijo, hrepenenja, radosti in želje. Pisano življenje med vodo in nebom pomešano z funkcionalni detajli, kontrasti in čutno tipne površine.

mbfwlj
Po Berlinu, Torontu, Tokiju, Istanbulu, Pragi in drugih evropskih ter svetovnih metropolah Mercedes–Benz Fashion Week znova prihaja v Ljubljano.

Sens

Oblikovalka Zlata Zavašnik od leta 1994 ustvarja moška oblačila pod blagovno znamko SENS. Navdih črpa v vzorcih novih tkanin, ki jo s svojo teksturo in barvo popeljejo naprej. V prihajajoči kolekciji spomladanskega MBFWLJ se bo poigravala z iskanjem meja in potovanjem onstran koncepta klasične moške obleke in srajce.

Akultura

Akultura je modna znamka polna asimetrij, ustanovljena s podpisom oblikovalke Alenke Globočnik Fabjan. Gre za kose oblačil, ki jih navdihuje življenje samo. Slike, ki bežijo, se te
za hip dotaknejo, so kot prebliski, ki oblikovalko dosežejo od blizu in od daleč. Akultura posega po materialih in krojih, ki so primerni za vse letne čase. Razlika je le v načinu nošenja in načinu kombiniranja posameznih kosov oblačil. Kolekcija jesen/zima 2016 je še bolj pestra in vključuje elemente plastenja in asimetrije.

Natasa Persuh

Natasa Peršuh stavi na minimalizem. Navdih za svoje oblikovanje najde v uličnem stilu modnih metropol, v aktualnem kulturnem in umetniškem dogajanju, v filmih in zgodovini. Inspirira jo fuzija vsakdanjih obveznosti in zahtev sodobnega časa po gibanju in funkcionalnosti v kombinaciji s principi visoke mode ter maloserijske unikatnosti. Kolekcija
jesen/zima 2016 predstavlja spoj visokega poletja in globoke zime, sodobni glamur, ki je enakovreden doma na ulicah in na rdečih preprogah.

Spirit by T.B.

Tomislav Bahorić je modni oblikovalec, ki je modo dihal že od malega in z njo odraščal. »Čudežni deček« je že s svojo prvo samostojno kolekcijo požel val navdušenja, s svojim premišljeno zasnovanim modnim konceptom pa si je v medijih prislužil številne laskave nazive kot je »novi up hrvaške moške mode«. Spirit by T.B. je znamka, ki navdušuje z uporabo najkvalitetnejših materialov ter urbanih elementov dekonstrukcije.

Peter Movrin

Na MBFWLJ se vrača oblikovalec Peter Movrin, ki se bo predstavil s kolekcijo, za katero pravi, da je navdahnjena z ljubeznijo. Slovenska modna srenja oblikovalca budno spremlja vse od začetka njegove poti leta 2008, medtem ko je svetovno javnost nase opozoril, ko je njegove kreacije oblekla Lady Gaga. Večkrat. Kreacije z njegovim podpisom nosijo tudi ostale svetovne pop dive, kosi njegovih aktualnih kolekcij pa so bili uporabljeni tudi v filmu Igre lakote – Upor, 2. del. Prejemnik številnih mednarodnih z izjemno modno vizijo in trdim delom nadaljuje svoj pohod v svetu oblikovanja.