V jesenski izvedbi tedna mode, ki si je nadel kar skrajšano ime s hashtagom LJFW, smo lahko videli nekaj korenitih konceptualnih sprememb med katerimi je bila najbolj opazna modna brv, ki se je tokrat preselila v virtualni svet.

Klasično modno revijo je namreč zamenjala digitalna, kar je sploh prvič v nekajletni zgodovini slovenskih tednov mode omogočilo vsem obiskovalcem tedna mode povsem enako izkušnjo revije, ki se je odvrtela na velikem platnu v Mestnem muzeju Ljubljana.

Teden mode se je namreč letos prvič odvil v znamenju oblačilnih kosov in ne le družabne smetane, ki se je v preteklih letih namesto kreacij, smehljala z naslovnic rumenih revij. Tako modna revija končno ni bila več le sama sebi namen, saj se je pravo dogajanje preselilo v galerijo v strogem centru prestolnice, kjer si je bilo mogoče kreacije, postavljene na krojaške torze, ogledati in otipati tudi v živo.

S kolekcijami za pomlad in poletje 2015 so se predstavili oblikovalci: Nika Ravnik, Tanja Zorn Grželj, Nataša Hrupič, Maja Štamol Droljc, Ivan Rocco, Simona Lampe, Urška in Tomaž Draž, Mojca Celin in Damijana Logar, Almira Sadar, Nataša Peršuh in [email protected] (Barbara Vrbančič, Matic Veler, Maja Leskovšek, Barbara Krmelj, Sara Valenci in Sofija Urumović).

V galeriji v strogem centru prestolnice, si je bilo mogoče kreacije, postavljene na krojaške torze ogledati in otipati tudi v živo.
V galeriji v strogem centru prestolnice, si je bilo mogoče kreacije, postavljene na krojaške torze ogledati in otipati tudi v živo.
Zakulisje snemanja skozi objektiv Mimi Antolović

Poleg skrbno pripravljenega videa – virtualne modne revije, so snovalci tedna mode pripravili tudi lookbook skozi katerega lahko v miru, brez nepotrebnega hitenja pregledamo in ocenimo posamezne oblačilne kose.

Tistim, ki nas pogosto zanima tudi širša slika nastajanja projekta kot je teden mode, pa je skozi galerijo fotografij, ki si jo lahko ogledate spodaj, prvič omogočen tudi neposreden vpogled v zakulisje nastajanja virtualne modne revije.

Glede na videno in doživeto upam, da se bo teden mode s podobnim konceptom vrnil tudi prihajajočo jesen, saj se je izkazalo, da prav koncept, ki na piedestal ponovno postavlja kreacije in ne obiskovalcev, omogoča boljši in treznejši pregled nad slovenskim modnim ustvarjanjem.