S to objavo pričenjam manjšo serijo pregledov že minulega Ljubljanskega tedna mode (Ljubljana fashion week ali #LJFW če hočete). Ne glede na to, da sem si večino kolekcij ogledal neposredno na modni reviji, sem si namreč želel nekaj več časa za premislek in ponoven ogled kolekcij tudi na fotografijah, nato pa objavo tistih, ki so po mojem mnenju najbolj izstopale.

Prepričan sem namreč, da nam modna revija lahko da le tisti prvi občutek o neki kolekciji in o vzdušju, ki nam ga ta želi prikazati. Za pravo in končno mnenje, ali nam je videno resnično všeč, pa se je treba s posameznimi kosi pobližje spoznati, jih potipati, začutiti, videti teksturo in tako dalje.

Tudi zato, mi je bil koncept tedna mode, v katerem smo lahko uživali lansko jesen tako blizu. Kolekcije so bile predstavljene na fotografijah, nato pa smo si jih lahko prav vsi, tudi naključni mimoidoči ogledali na krojaških torzih in tako dobili najboljši končni vtis.

AlmiraSadar z vizualno iluzijo

Med prvimi me je prijetno presenetila kolekcija Almire Sadar z imenom Vizualne iluzije, ki izhaja iz geometrijskih risb, vizualnih iluzij in tridimenzionalnih vzorcev. K presenečenju je botrovalo predvsem to, da mi pretekle kolekcije estetsko osebno niso bile povsem blizu, medtem ko je bila tokrat zgodba drugačna.

Med ogledom modne revije me je prepričala igra med različnimi materiali in teksture, ob ponovnem ogledu predstavljene kolekcije na fotografijah, pa me je nekoliko zmotilo stiliranje posameznih kosov, predvsem s hlačnimi nogavicami, a tudi to je, sem prepričan, stvar individualnega okusa.

MÊHLÊ prepričala s konstruktivizmom

Da me bo kolekcija znamke MÊHLÊ, za katero stojita Maja Mehle in Miha F Kalan še posebej zanimala, mi je bilo jasno že, ko sem jo videl na fotografijah njune spletne strani.

Navdih pri oblikovanju sta Maja in Miha črpala iz konstruktivizma, na kar nakazuje že samo ime kolekcije, Cons 5. Kar še posebej navdušuje pa je to, da gre za uniseks kolekcijo, ki tako na prvi pogled, kot ob podrobnejši analizi deluje sproščeno in zelo nosljivo.