Tekaški navdušenci že težko pričakujejo Volkswagen 20. Ljubljanski maraton, na katerem bodo okronali svoje celoletne priprave. Prav zadnji teden pa je potrebno pametno izkoristiti, poudarjajo v adidas šoli teka, ki letos predstavlja uradne priprave na maraton.

Poskrbite za primerno opremo

Za osvojitev Volkswagen 20. Ljubljanskega maratona se morate opremiti s pravimi športnimi oblačili in pravilno obutvijo. Oboje mora biti popolnoma prilagojeno telesu, hkrati pa mora zagotavljati zadostno mero stabilnosti in svobode gibanja.

V tednu pred preizkušnjo

V zadnjem tednu pred Ljubljanskim maratonom se namesto na treninge raje osredotočite na preizkušnjo, ki vas čaka, in se posvetite počitku. Priporočljivo je, da priprave omejite in naredite največ dva do tri kratke treninge.

Ti naj ne bodo daljši od štirih kilometrov in naj potekajo v vašem tekmovalnem tempu. Izredno pomembno je, da ne izčrpate glikogenskih zalog, temveč v mišicah zgolj ohranjate tonus. Na zadnjem treningu pred tekmo pa se dobro ogrejte, naredite tri krajše šprinte za aktivacijo mišic, se raztegnite in naredite iztek.

Za dober nastop je spanec izredno pomemben, zato se v posteljo odpravite dovolj zgodaj.
Za dober nastop je spanec izredno pomemben, zato se v posteljo odpravite dovolj zgodaj.

Kako preživeti zadnji večer pred Ljubljanskim maratonom?

Na večer pred Ljubljanskim maratonom se je potrebno čim bolj sprostiti in spočiti. Preden se odpravite v posteljo, si pripravite vse potrebno za naslednji dan, ter se s tem izognite nepotrebni jutranji nervozi.

Uredite si oblačila, namestite štartno številko in čip ter že vnaprej pripravite vso hrano in pijačo. Ker je za dober nastop na maratonu potreben zadosten spanec, se v posteljo odpravite dovolj zgodaj. Številne raziskave so namreč pokazale, da je najbolj kakovosten spanec tisti pred polnočjo.

Kaj in koliko pojesti in popiti za zajtrk na dan maratona?

Na dan tekaške prireditve se je priporočljivo izogniti večjim in težko prebavljivim obrokom! Raje si privoščite obrok bogat z ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom, kot sta polnozrnat kruh in polnozrnati kosmiči.

adidasov trener opozarja, da se nam lahko po začetku tekme pogosto zgodi, da nas množica potegne s seboj in tečemo hitreje, kot zmoremo. Veliko bolj priporočljivo je, da pričnete počasneje.
Adidasov trener opozarja, da se nam lahko po začetku tekme pogosto zgodi, da nas množica potegne s seboj in tečemo hitreje, kot zmoremo. Veliko bolj priporočljivo je, da pričnete počasneje.

Kaj prinesti s seboj na maraton?

Ustrezna hidracija omogoča nemoteno delovanje celic, zato za dobro hidracijo telesa poskrbite že nekaj dni pred Ljubljanskim maratonom, zadnje požirke pa naredite 15–20 minut pred startom.

Vsekakor pa je priporočljivo, da imate s seboj tudi vodo in manjši prigrizek v obliki ogljikovih hidratov z visokim glikemičnim indeksom, ki hitro prehajajo v kri (energijski geli in ploščice). Pomembno je, da vas nošenje teh med tekom ne ovira, ter da z njimi ne eksperimentirate na dan maratona, zatorej jih preizkusite že na predhodnih treningih.

Srečno vsem tekačem!