Vem, da se sliši nekoliko kontradiktorno. Telefoni so namreč danes eden izmed razlogov za stres. Živimo pač v času, ko smo vajeni stalne dosegljivosti, neštetih e-mailov, všečkov, tvitov in kar je še tega, od česar se zelo zelo težko vsaj za hipec odklopimo. Kako bi ti torej tvoj telefon lahko pomagal pri premagovanju stresa?

Odgovor je v aplikacijah. Če že uporabljamo aplikacije za vse ostalo: sporočanje, fotografiranje, klicanje, branje, zakaj jih ne bi tudi za premagovanje stresa ali meditacijo?

Pobeg od vsakodnevnega vrveža

Moj telefon je postal asistent tudi na tem področju nekje v času, ko sem v test dobil tudi slušalke Sony h.ear on. Te namreč tako dobro dušijo zvoke iz okolice, da bi lahko svoj zen kotiček ustvaril tudi sredi mestnega vrveža.

Sony Xperia Z5 in slušalke Sony h.ear on kot vstopna točka v meditacijo. Za čim boljši učinek priporočam slušalke, ki zadušijo zvok iz okolice.
Za čim boljši učinek priporočam slušalke, ki zadušijo zvok iz okolice. Sony Xperia Z5 in slušalke Sony h.ear on kot vstopna točka v meditacijo.

Iskal sem rešitve za sprostitev nakopičenega stresa, ki ima to grdo navado, da ti s časom prične povzročati nemalo težav in v ta namen našel nekaj aplikacij s katerimi sem si lažje in odločneje vzel tistih nekaj minut sredi popolnega kaosa na dan. Predstavljam torej nekaj aplikacij, ki so pomagale meni, morda bodo prav prišle tudi tebi.

Headspace

Aplikacijo Headspace najdeš tako v trgovini Google Play kot v AppStoru. Še več, lahko jo uporabljaš tudi na računalniku! Je odlična za začetnike, saj ti s preprostim programom meditacije predstavi njene osnove v desetih minutah dnevno, deset dni zapored.

Headspace
Headspace

Gre za vodeno meditacijo, kjer si nadeneš slušalke, se udobno namestiš in slediš glasu, ki te za deset minut popelje drugam in poskrbi, da se nazaj v realnost vrneš pomirjen, sproščen in pripravljen na nove izzive. Mimogrede, na Headspace prisega tudi Emma Watson (če ti to kaj pomeni).

iOS App store / Google Play

The Mindfulness App

Vodena meditacija je sodeč po moji izkušnji eden izmed najlažjih načinov, kako se kot začetnik lotiti meditacije. Napram aplikaciji Headspace, bo The Mindfulness App poskrbela, da boš zagotovo našel/a vodeno meditacijo, ki ti bo ustrezala. S svojimi programi te namreč v manj stresen vsakdan popeljejo različni glasovi, med katerimi lahko seveda prosto izbiraš.

The Mindfulness App
The Mindfulness App

Poleg osnovne funkcije, vodene meditacije, pa ti bo z opomniki pomagala vzpostaviti rutino, ko se boš ustavil/a in si vsaj za nekaj trenutkov vzel/a čas zase.

iOS App Store / Google Play

Buddhify

Posebej prijazen uporabniški vmesnik pri aplikaciji Buddhify je odličen spoj sodobne tehnologije s prastarim vedenjem. Aplikacija Buddhify je še posebej zanimiva zato, ker pred samo izbiro vodene meditacije aplikaciji poveš, v kakšnem okolju se nahajaš in ta ti nato na podlagi teh informacij poda izbiro vodenih meditacij, ki bodo najbolj optimalne v danem okolju.

Buddhify
Buddhify

Ponuja več kot 80 vodenih meditacij različnih dolžin, od pet, pa do trideset minut, za zabavo pa v stilu večine ostalih aplikacij za pametne telefone ob vsaki uspešno končani meditaciji zbiraš tudi zvezdice.

iOS App Store / Google Play

Youtube

Da, prav ste prebrali, Youtube. Eno izmed največjih družabnih omrežij in seveda največja spletna videoteka ponuja na milijone različnih video vsebin. Med njimi seveda najdemo tudi vodene meditacije.

Sam sem, preden sem se odločil za preizkus aplikacij, vodene meditacije spoznaval prav prek Youtuba. Ta ima nekaj prednosti: vodene meditacije tudi v slovenskem jeziku, brezplačnost in enostavnost uporabe.

Predlagam, da se na lov za tisto vodeno meditacijo na Youtubu, ki ti najbolj ustreza podaš sam. Mojemu predlogu pa se lahko prepustiš spodaj.