Le katera ženska, no pa tudi vse več predstavnikov moškega spola, si ne želi trajno gladke kože? Vsem možnim preparatom, s katerimi lahko sami vzdržujemo gladko kožo vsaj za nekaj dni, se je pridružila priročna napravica z IPL tehnologijo za domačo uporabo, ki je poprej veljala zgolj za domeno kozmetičnih salonov in ki ob redni uporabi obljublja trajno gladko kožo.

IPL (intenzivno pulzirajoča svetloba) za domačo uporabo smo testirali tudi na Uličnem stilu in moram reči, da že nestrpno pričakujem prve rezultate, o katerih bom poročala čez nekaj tednov. Zaenkrat pa več o tem, kako je izgledala moja prva izkušnja z Lumeo.

Kako deluje?

Napravica je zasnovana tako, da si intenzivnost žarkov nastavimo kar sami, pri čemer je potrebno striktno upoštevati navodila, saj lahko v nasprotnem primeru pride do opeklin ali drugih iritacij kože.

Enostavna navodila za uporabo (Foto: Philips)
Enostavna navodila za uporabo (Foto: Philips)

Da je občutek ob nepravilni rabi vse prej kot prijeten lahko povem iz lastne izkušnje, ko sem ga po pomoti uporabila na majhnem delčku tetovaže, ki je sčasoma postala tako velik del mene, da sem skoraj pozabila da jo imam. Slednje mi na srečo ni pustilo nikakršnih dolgotrajnejših sledi na koži. Previdnost in striktno sledenje navodilom pri tem postopku pa vsekakor ni odveč.

V primeru, da imate temnejšo polt, IPL tehnologija za vas na žalost ne pride v poštev, saj si na lestvici intenzivnosti od ena do pet, moč pulzirajoče svetlobe nastavimo glede na barvo kože – svetlejša kot je naša polt, večjo intenziteto lahko nastavimo in obratno, temnejšo polt kot imamo, manjša mora biti intenziteta svetlobe. Odvisno je tudi od barve dlak, saj Lumea deluje na svetlih, rjavih in črnih dlakah, medtem ko na belih in rdečih IPL tehnologija ni učinkovita.

Philips Lumea SC2001
Philips Lumea SC2001

Zaradi zelo svetle polti sem uporabila najvišjo intenzivnost in pri tem nisem čutila nikakršne bolečine. Morda le malce na občutljivejših predelih, vendar je slednje v primerjavi z voskanjem povsem zanemarljivo. Sicer pa je v primeru, da se pojavi bolečina, priporočljivo zmanjšati nastavljeno moč.

Izgled

Ko sem Lumeo skupaj z majhno priročno torbico, navodili za uporabo ter polnilcem prvič dobila v roke, sem bila presenečena nad tem, da je zadeva zelo lahka, majhna in priročna. Zlahka jo na primer vzamemo na potovanje, saj zasede zelo malo prostora. Všeč mi je, da poleg Lumee dobimo tudi torbico, ki je na pogled še kar simpatična, kjer je skupaj z ostalimi pripomočki varno spravljena do nadaljnje uporabe.

Prva uporaba

Lumeo je najprej potrebno napolniti, kar traja približno uro in pol. Področja, na katerih nameravamo uporabiti IPL tehnologijo je pred uporabo potrebno pobriti ter poskrbeti, da je koža povsem suha ter brez ranic. Nato napravo nastavimo na intenzivnost, ki je primerna glede na našo polt ter jo pritisnemo ob kožo. Pri tem zasveti zelena »varnostna« lučka, kar pomeni, da napravico lahko sprožimo. Pri postopku se je potrebno izogibati znamenj, pigmentnih madežev, brazgotin ter občutljivejših predelov kože.

Philips Lumea SC2001
Philips Lumea SC2001

Ker imam zelo občutljivo belo polt, sem najprej naredila test, saj sem želela preprečiti, da bi se pojavila kakšna kožna iritacija. Malce rdečice je povsem normalno, kot sem lahko prebrala v navodilih, ampak pri meni niti tega ni bilo. So pa namesto tega, na moji koži še nekaj časa ostale vidne sledi odtisov laserja, saj ga je na nekaterih predelih potrebno kar močno pritisniti ob kožo, da zasveti zelena lučka.

Povsem preprosto

Na začetku sem bila malce zmedena, kako naj vem, katere predele sem že »obdelala« in katerih ne, še toliko bolj, ker v navodilih piše, da je tvegano, če postopek večkrat ponovimo na posameznem predelu. Po mojem mnenju je skoraj nemogoče, da se kaj takega tu in tam ne bi zgodilo, vsej na nekaj milimetrih kože, ravno tako pa je nekaj milimetrov kože verjetno ostalo brez pozornosti Lumee.

Če odštejem to pomanjkljivost, je uporaba povsem preprosta, postopek pa je relativno hitro opravljen. Med postopkom lahko gledate filme ali poslušate glasbo, kar sem počela tudi sama, je pa vseeno potrebno ostati dovolj osredotočen na to, kar počneš.