V začetku leta 2016 na filmska platna prihaja biografska drama z še danes zelo aktualno tematiko, ki jo nekateri filmski kritiki že razglašajo za izjemen kinematografski mejnik. Zakaj?

Z oskarjem nagrajeni igralec Eddie Redmayne se bo v filmu Dansko dekle z neopisljivo senzibilnostjo in eleganco preobrazil v Lili Elbe — eno prvih oseb na svetu, ki si je v 30. letih prejšnjega stoletja s kirurškimi posegi spremenila spol. Seveda pa v igralski zasedbi ne gre spregledati tudi švedske igralke Alicie Vikander, ki Redmayna v vlogi njegove soproge zvesto spremlja na težavni poti iskanja prave identitete in telesne podobe.

Nedolžna prošnja, ki vodi v usoden preobrat

Zakonca Wegener spoznamo leta 1926 v slikovitem Kopenhagnu. Tam Einar (Eddie Redmayne) kot krajinski slikar uživa pomemben status v umetniških krogih, medtem ko se njegova žena Gerda (Alicia Vikander) s svojimi portreti uglednih državljanov še vedno uveljavlja. Par je sicer srečno poročen, njun zakon je ljubeč in močen, vseeno pa se jima popolna zasebna in poslovna blaginja nekoliko izmikata.

Nekega dne povsem nedolžna prošnja sproži usoden preobrat. Da bi pravočasno dokončala portret, Gerda zaprosi svojega moža, naj si nadene obleko in ji pozira namesto ženskega modela. Ta izkušnja spremeni vse, saj Einar v trenutku začuti, da se je globoko v njem nekaj premaknilo oziroma prebudilo. Ko zakonca nadaljujeta igro in Einarjev alter ego Lili odpeljeta v javnost, se njegovi občutki le še stopnjujejo.

Lili na njeni poti transseksualne ženske čakajo neštete ovire, a končni cilj bo lažje dosegljiv zaradi Gerdine resnično brezmejne podpore.
Lili na njeni poti transseksualne ženske čakajo neštete ovire, a končni cilj bo lažje dosegljiv zaradi Gerdine resnično brezmejne podpore.

Kmalu se Einar vse pogosteje obrača k Lili – tako v oblačenju in gestikulaciji kot tudi v razmišljanju. Čeprav moževo početje Gerdo vznemirja in skrbi, istočasno spozna, da je Lili postala njena muza. Sprožila je tisto kreativno iskrico, ki je Gerdi vseskozi manjkala za preboj med umetniško elito.

Ker zakonca naletita na neodobravanje družbe, svojo domovino zamenjata za bolj avantgarden Pariz. Tam Gerdina kariera vzcveti, njun zakon pa z veliko mero napora in bolečine prehaja v drugačno obliko. Lili na njeni poti transseksualne ženske čakajo neštete ovire, a končni cilj bo lažje dosegljiv zaradi Gerdine resnično brezmejne podpore. Z vzajemno pomočjo in ljubeznijo bosta zakonca našla pogum, da se oba preobrazita vsak v svoj pravi jaz, ki ga nosita globoko v srcu.

Biografska drama Dansko dekle (The Danish Girl) prihaja na redne sporede slovenskih kinematografov (Cineplexx, Kolosej in ostali) 7. januarja.